2017-09-04 10:29Bloggpost

HÅLLBART MODE - FIKTION ELLER VERKLIGHET?

null

Modeindustrin är världens näst största förorenare, bara oljeindustrin är värre. Eftersom surret om hållbar utveckling och efterfrågan på mer klimatsmarta varor tar större och större plats är det inte konstigt att sko- och klädbranschen försöker hänga på.

Hållbara kläder. Återvunna material. Slow fashion. Kvalitet framför kvantitet. ”Kläderna är gjorda för att hålla inte bara i en säsong, utan fyra-fem”. Fyra-fem säsonger..? Hur räknar man då, vår och höst? Då ska kläderna alltså kunna användas i 2 år. Eller vår, sommar, höst och vinter, då är vi nere på 1 år. Jag har kläder i min garderob om som är 6-8 år gamla som jag använder till vardags.

Sweden Textile Water Initiative, STWI, är ett samarbete mellan olika aktörer inom modeindustrin och arbetar för en värld med renare vatten och för en hållbar textil- och läderindustri. Stora modekedjor och mindre klädmärken har gått samman för att skapa riktlinjer som ska förse leverantörer med klara instruktioner för hur de kan arbeta för ökad vatteneffektivitet, förebygga vattenföroreningar och hantera avloppsvatten i produktionskedjorna.

I onsdags höll STWI en modeshow med temat RE:think, RE:make & RE:use fashion. Där fanns butiker som KappAhl, Lindex, MQ och Stadium representerade liksom märkena Filippa K, Haglöfs och Odd Molly. Alla var inbjudna för att visa upp exempel på hållbara kläder och prata om deras arbete för att minska kemikalier och vattenförbrukningen i produktionsledet. Vissa mer imponerande än andra. Filippa K och Lindex var de som stack ut mest i sitt hållbarhetsarbete.

Filippa K har visionen att göra hela deras sortiment hållbart innan 2030, ett material i taget. De använder sig av bio-polyester, har second hand butiker och använder sig av sytråd gjord av Tencel (trädmassa), istället för polyester (plast). Man kan också hyra kläder under några dagar för 20 % av priset. Filippa K Lease är en del av deras övergripande ambition att skapa mode inspirerad av långvarig enkelhet, skapad med minimalt fotavtryck. Så häftigt!

Lindex strävar efter att vara ett av de mest hållbara, öppna och pålitliga företagen i branschen och deras mål är att 80 % av sortimentet ska vara hållbart innan år 2020. De tänker på helheten och pratar om allt från att samla in gamla textilier till att driva sitt centrallager med solceller. De har också inlett ett projekt med textilhögskolan i Borås som de kallar Re:design. Det syftar till att utveckla strukturer för cirkulära processer inom textilindustrin och målet är att bidra till minskad förbrukning av resurser genom nya designprocesser och affärsmodeller.

Så det finns kanske hopp för modeindustrin. Att bli mindre skitig och sopa rent bland slavlöner, kemikalier och föroreningar. Det vi inte får glömma bort är att var och en kan göra skillnad. Med konsumentmakt kan vi visa vad vi vill ha för butiker och hur vi vill att våra kläder ska vara producerade. Tillsammans kan vi hjälpa till att städa upp.


Om Föreningen Medveten Konsumtion

Medveten Konsumtion är en ideell förening som arbetar för ökad kunskap om konsumtionens effekter på miljön. Våra konsumtionsvanor är i nuläget ekologiskt ohållbara, riskabla för vår hälsa och oacceptabla ur ett globalt rättviseperspektiv. Vi ger inspiration i form av råd och tips för att motverka detta.

Kontaktpersoner

Alexandra Davidsson
Generalsekreterare & Föreläsare
Alexandra Davidsson
Jonna Elofsson Bjesse
Kommunikationsansvarig, Kursledare & Föreläsare
Jonna Elofsson Bjesse