2012-11-30 11:33Nyheter

Goda julmarknader - tips på tre hållbara och rättvisa

null

Likt Karl-Bertil Jonsson önskar vi alla i vår värld en god jul. Och då menar vi alla. Hur påverkar våra julklappar oss själva och de som tillverkar våra varor? Hur kan jag påverka i en positiv riktning och bidra till en riktigt god jul för alla? Julklappsbyte, inslagning av klappar i återvända material och julrim är bara några inslag på årets hållbara julmarknader. Här tipsar vi om tre!

STOCKHOLM
Redan i helgen, 1-2 december, arrangerar vår kompis Studiefrämjandet tillsammans med Forum Syd Schysst jul där alla klappar är tillverkade med respekt för mänskliga rättigheter och miljö. På marknaden medverkar ett flertal organisationer och företag som på olika sätt arbetar med rättvis handel, miljö, mänskliga rättigheter och andra globala utvecklingsfrågor. I samband med julmarknaden anordnas även en rad spännande seminarier, tävlingar och andra aktiviteter. 

GÖTEBORG
Vill du träffa Ekoguiden så gör du detta helgen efter, alltså lördagen den 8:e december, i Göteborg. Hemslöjdskonsulent Hillevi Gunnarsson berättar om tomten som inte är så gammal som man kan tro, Jeanette Schäring om Slow Textiles och Slow Food Göteborg visar hur du fixar julmaten! Det hela äger rum på Ecoffee i centrala Göteborg där du till miniföreläsningarna kan njuta av allsköns rawfood, allt såklart ekologiskt. Tävla också med ditt bästa hållbara julrim och vinn fint pris! Ekoguiden, Fairtrade City Göteborg och Studiefrämjandet står bakom arrangemanget En återvunnen jul.

UPPSALA
På Schysst jul i Uppsala den 15:e december ska Ekoguiden utse årets guldkopp, det bästa cafét med eko och rekofika i hela Uppsala! Håll utkik på Facebook så missar du inte de nominerade bidragen som alla finns recenserade i Ekoguiden. Marknaden arrangeras av bl a Röda Korsets Ungdomsförbund och Naturskyddsföreningen i Uppsala. Passa på att köpa fina och rättvisa julklappar och njut av julstämning, fika och underhållning! Kom förbi och smaka på något gott! Ekoguiden bjuder!


Om Föreningen Medveten Konsumtion

Medveten Konsumtion är en ideell förening som arbetar för ökad kunskap om konsumtionens effekter på miljön. Våra konsumtionsvanor är i nuläget ekologiskt ohållbara, riskabla för vår hälsa och oacceptabla ur ett globalt rättviseperspektiv. Vi ger inspiration i form av råd och tips för att motverka detta.