2016-11-28 08:21Nyheter

Medveten Konsumtion uppmuntrar till En jul utan NYP

null

– Julen är härlig, jag spenderar den med nära och kära och det är oftast en mysig stämning. Denna kärlekens högtid handlar också om självklarheten att få ge och få julklappar för att visa sin uppskattning för dem man älskar; men samtidigt som man gör det kan man också göra en skön insats för miljön, säger Alexandra Davidsson på Medveten Konsumtion.

”Inget NYP i jul” är en kampanj som manar till ett mer hållbart konsumtionsmönster, något som generellt sett är en trend i Sverige just nu.Några av de bästa tipsen för en jul utan NYP som Medveten Konsumtion ger i kampanjen är följande:

1)Handla second hand är klimatsmart. Utöver att vara klimatsmart så är begagnade produkter till större grad giftfria, billiga och unika. Och svenskarna är positiva till second hand! Traderas YouGov-undersökning visar att nästan hälften av alla svenskar säger ja till att ge begagnat, och i jul planerar man att lägga nästan 900 kr på second hand-klappar.

2)Önska dig second hand eller hållbara tjänster i julklapp. Så kan vi hjälpas åt mot en schysstare jul.

3)Känner du till din stads spännande second hand-butiker? Kolla annars in vår gratistjänst Ekoguiden som guidar till butiker med ett schysst utbud.

4)Kolla om du hittar julklappen längst in i din egen garderob eller i en bortglömd kartong på vinden. Kanske finns där något som någon annan både behöver och vill ha? Annars kolla in begagnatsajter som Tradera, Bjussa, Rensa Vinden, Blocket eller andra bytesgrupper på t ex Facebook. För inspo kolla in vår Youtube-film ”Måste julklappar vara nya?”

Traderas undersökning visar att på topplistan över klappar att få ligger samlarsaker som antikviteter och designklassiker, media (Cd-, DVd- och vinylskivor), leksaker samt hemelektronik.

- Den positiva inställningen till second hand beror främst på att det är bra för miljön, men också för att en begagnad julklapp känns unik, och att det inte bidrar till köphetsen. Att ge gamla prylar nytt liv genom att låta någon annan glädjas över dem är det mest hållbara man som konsument kan göra, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera.

Så häng på du också! Gör en insats för miljön.

– Tre jordklot är vad som skulle krävas om alla levde som i Sverige - två för mycket. Att handla second hand är kul, spännande och ett enkelt sätt att reduce, reuse & recycle; att avstå från att nalla på ett fjärde ej existerande jordklot. Så, från oss alla, till er alla; Inget NYP i jul, avslutar Alexandra Davidsson.

Julklappar som man helst vill ge begagnat:

1.Samlarsaker, 65 %
2.Media, 39%
3.Leksaker, 35 %
4.Accessoarer, 33 %
5.Hemelektronik, 23%
6.Märkeskläder 21 %
7.Sportprylar 19 %
8.Inget av ovan 17%

Julklappar som man helst vill få begagnat:

1.Samlarsaker 58%
2.Media 41%
3.Hemelektronik 35 %
4.Accessoarer 35 %
5.Märkeskläder 27%
6.Sportprylar 19%
7.Leksaker 16%
8.Inget av ovan 20%

(Topplisan är hämtad från Traderas YouGov-undersökning)

För att intervjua Medveten Konsumtion om de bästa tipsen, kontakta:
Tf. Generalsekreterare Alexandra Davidsson, tel: 073-081 36 30

Alexandra.davidsson@medvetenkonsumtion.org

Frågor kring YouGov-undersöknigen:

Presschef på Tradera, Sofia Hagelin, 070-887 76 95 shagelin@paypal.com

Föreningen Medveten Konsumtion är en partipolitiskt och religiöst obunden förening som vill verka för en ökad kunskap om konsumtionens villkor och effekter på miljö och hälsa. Samt för att konsumtionen i mycket större utsträckning ska bli ett medvetet val och inte ske av bara farten. Vi tror på konsumentmakt: att man klarar sig alldeles utmärkt här i livet även om man konsumerar lite mindre och något mer genomtänkt, och att var och en faktiskt kan bidra till en mer hållbar framtid."


Om Föreningen Medveten Konsumtion

Medveten Konsumtion är en ideell förening som arbetar för ökad kunskap om konsumtionens effekter på miljön. Våra konsumtionsvanor är i nuläget ekologiskt ohållbara, riskabla för vår hälsa och oacceptabla ur ett globalt rättviseperspektiv. Vi ger inspiration i form av råd och tips för att motverka detta.