2013-11-22 12:18Nyheter

Modern hårvård för moderna mammor

null

Så många som var sjunde kvinna färgar håret. I Danmark avråds gravida från att färga håret, men här i Sverige finns inga motsvarande rekommendationer. Föreningen Medveten Konsumtion listar ekosalonger där du slipper onödiga gifter.

För många förknippas ekofrisör fortfarande som lite flummigt. Men det är verkligen hög tid att tänka om.

Alexandra Altring öppnade nyligen en ekosalong i Göteborg. Hon är övertygad om att ekosalongerna är på väg att slå igenom på riktigt.

- De ekologiska färgerna är vårdande och ger ett friskare och naturligare hårsvall. De kemiska färgerna förstör håret och till slut finns ingenting kvar av det naturliga som vi hade som barn, säger hon.

Färgen i den vanliga hårfärgen hos frisören är nästan att jämföra med färgen som målarna hade på 70-talet. Ett av de giftigaste ämnena i färgen är PPD, Pharaphenylendiamin. Frisörerna drabbas av allergier, luftvägsproblem och andra hälsoproblem. Ämnet förbjöds i Sverige redan på 40-talet men gjorde comeback i och med EU-inträdet 1995. Ett annat ämne är TDA 2,5 som är nära släkting till TDA 2,4 ett starkt förbjudet cancerframkallande ämne.

Undersökningar har visat att kemikalierna rinner rakt igenom vår kropp. Ut till bröstmjölken, genom moderkakan och ut i urinen.

Alexandra Altrings salong är godkänd för att arbeta med ekologiska produkter och hon är diplomerad inom ekologisk hårvård. De vanligaste kunderna är kvinnor mellan 30-50 år. Men även de mer nyfikna unga har börjat hitta dit.

Det är inte bara för hårfärgens skulle man gör ett besök i en ekosalong. I en vanlig salong utsätts även de kunder som inte färgar håret för de kemiska ämnena som sprids i luften och det slipper man här.

- Mitt råd är att byta ut sina gamla produkter mot ekologiska. Inte nog med att du får ett vackrare och friskare hår. Du behöver inte tvätta håret så ofta, säger Alexandra. I salongen har Alexandra också ett utbud av produkter där kunderna kan få inspiration och hjälp att välja ett miljövänligt och skonsamt alternativ till sitt hår.

En bra start för de som vill byta till ekologisk hårfärg istället för den kemiska kan vara en skön och svalkande hårbottenmassage som tar bort slaggprodukter.

Att besöka en Ekosalong i dag är samma sak som att besöka en modern salong. Och känslan av att inte behöva utsätta håret för en kemisk dusch gör upplevelsen extra lyxig. Minst sagt.

Ekosalonger hittar du på: 
http://www.medvetenkonsumtion.org/rad-och-tips/hygien/skonhet/sveriges-ekofrisorer


Om Föreningen Medveten Konsumtion

Medveten Konsumtion är en ideell förening som arbetar för ökad kunskap om konsumtionens effekter på miljön. Våra konsumtionsvanor är i nuläget ekologiskt ohållbara, riskabla för vår hälsa och oacceptabla ur ett globalt rättviseperspektiv. Vi ger inspiration i form av råd och tips för att motverka detta.