2013-11-22 15:03Nyheter

Modern hårvård i Göteborg

null

Färgen i den vanliga hårfärgen hos frisören är att jämföra med färgen som målarna hade på 70-talet. För många förknippas ekofrisör fortfarande som lite flummigt. Men det är verkligen hög tid att tänka om. Känslan av att inte behöva utsätta håret för en kemisk dusch gör upplevelsen extra lyxig. Minst sagt. 

Alexandra Altring öppnade nyligen en ekosalong i Göteborg. Hon är övertygad om att ekosalongerna är på väg att slå igenom på riktigt.

Vi blir att mer måna om hur vi ser ut. Och mycket tid och pengar lägger vi på vårt hår. Så många som var sjunde kvinna färgar håret men vet vi vad färgen och de andra hårvårdsprodukterna innehåller?

- De ekologiska färgerna är vårdande och ger ett friskare och naturligare hårsvall. De kemiska färgerna förstör håret och till slut finns ingenting kvar av det naturliga som vi hade som barn, säger Alexandra.

- Med andra produkter är det likadant. De innehåller en massa kemiska ämnen som i istället för att bygga upp håret, förstör det.

Färgen i den vanliga hårfärgen hos frisören är nästan att jämföra med färgen som målarna hade på 70-talet. Ett av de giftigaste ämnena i färgen är PPD, Pharaphenylendiamin. Frisörerna drabbas av allergier, luftvägsproblem och andra hälsoproblem. Ämnet förbjöds i Sverige redan på 40-talet men gjorde comeback i och med EU-inträdet 1995. Ett annat ämne är TDA 2,5 som är nära släkting till TDA 2,4 ett starkt förbjudet cancerframkallande ämne.

I Danmark avråds gravida från att färga håret, men här i Sverige finns inga motsvarande rekommendationer. Undersökningar har visat att kemikalierna rinner rakt igenom vår kropp. Ut till bröstmjölken, genom moderkakan och ut i urinen.

Som första utbildning i Sverige har Axelsons frisörutbildning i Stockholm nyligen blivit miljöcertifierad av Grön Salong.

- Vi är mycket stolta över att få ett så eftertraktat erkännande. Förhoppningsvis uppmuntrar vi andra frisörer och frisörskolor i Sverige att inse att vi också har en skyldighet att ta personligt ansvar både för miljön, frisörelevernas arbetsmiljö och hälsa, säger Asma Jundi som är studieorganisatör på skolan.

Alexandra Altrings salong är godkänd för att arbeta med ekologiska produkter och hon är diplomerad inom ekologisk hårvård. Det har börjat gå så bra att hon i dagarna just har flyttat salongen till ett bättre läge och utökat.

De vanligaste kunderna är kvinnor mellan 30-50 år. Men även de mer nyfikna unga har börjat hitta dit. Och det är inte bara för hårfärgens skull man gör ett besök i en ekosalong. I en vanlig salong utsätts även de kunder som inte färgar håret för de kemiska ämnena som sprids i luften och det slipper man här.

- Mitt råd är att byta ut sina gamla produkter mot ekologiska. Inte nog med att du får ett vackrare och friskare hår. Du behöver inte tvätta håret så ofta, säger Alexandra. I salongen har Alexandra också ett utbud av produkter där kunderna kan få inspiration och hjälp att välja ett miljövänligt och skonsamt alternativ till sitt hår.

En bra start för de som vill byta till ekologisk hårfärg istället för den kemiska kan vara en skön och svalkande hårbottenmassage som tar bort slaggprodukter.

Att besöka en Ekosalong i dag är samma sak som att besöka en modern salong. Och känslan av att inte behöva utsätta håret för en kemisk dusch gör upplevelsen extra lyxig. Minst sagt.

Av Karin Kraft

Hitta en eko-frisör nära dig! Medveten Konsumtion har en lista med hela 70 eko-frisörer:

http://www.medvetenkonsumtion.org/rad-och-tips/hygien/skonhet/sveriges-ekofrisorer


Om Föreningen Medveten Konsumtion

Medveten Konsumtion är en ideell förening som arbetar för ökad kunskap om konsumtionens effekter på miljön. Våra konsumtionsvanor är i nuläget ekologiskt ohållbara, riskabla för vår hälsa och oacceptabla ur ett globalt rättviseperspektiv. Vi ger inspiration i form av råd och tips för att motverka detta.