Julen står äntligen för dörren och med den en underbar möjlighet att få ge lite extra till dem man håller kär. Låt inte stressen och köphetsen i de oändliga webb-annonsernas reklam ta bort udden av det fina som det faktiskt är att ge och att dela med sig. Vår redan stressade planet behöver inte ytterligare en högtid där vi tar av våra naturresurser för att fylla våra hem med ännu mer ”o-nödvändigt”. Här kommer därför 10 tips på fina klappar som både miljön, mottagaren och din plånbok kommer uppskatta.
"Till följd av coronakrisen har utomhustrenden accelererat kraftigt och besöken på vandringsleder och fjälltoppar har slagit nya rekord – trots en mycket begränsad turism från utlandet. Semestern blev till svemester och restaurangmåltider med vin ersattes med stormköksmiddag och termoskaffe. 2020 var året då svenskarna återupptäckte den svenska naturen och stormköket representerar därför den, på många sätt märkliga, tid vi lever i" är motiveringen till årets julklapp 2020.
En utomhusupplevelse tillsammans känns som en coronavänlig gåva som dessutom rimmar väl med att 2021 är Friluftslivets år. Ut och njut tillsammans!
“Årets Medvetna Julklapp, reparationen, är en gåva som både löser ett problem, förlänger livet på mottagarens ägodelar och kan gynna lokala företag. Klappen kan varieras i oändlighet – från presentkortet hos den lokala skomakaren, elektronikfixaren eller cykelverkstaden till det loppisfyndade sykitet. Eller varför inte erbjuda din egen tid och kunskap i form av hjälp att laga något. En julklapp i tiden, som både ger gamla favoriter nytt liv och förvaltar planetens resurser", är motiveringen till årets medvetna julklapp 2020.
Genom att satsa på att laga, hyra, dela och återbruka istället för att bara konsumera nyproducerat kan vi gå från konsumenter till cirkulenter och gynna omställningen till en cirkulär ekonomi. Cirkulent är ordet och flera cirkulära klapptips följer i listan!
Vad kan vara bättre än att hjälpa de som jobbar outtröttligt för de extra utsatta samtidigt som den som redan har allt kan få en humanitär klapp med extra värme. Dessutom kan den här klappen göra extra gott i år då de flesta ideella organisationer har haft ett kämpigare år än på länge. Så ge en knuff för medmänsklighet den här julen med exempelvis:
De flesta större organisationer erbjuder idag olika former av paket där du får ett gåvobevis för din insättning. Varför inte tillägna de som kämpar för en frisk planet årets julgåva? Dessutom kan den här klappen göra extra gott i år då de flesta ideella organisationer har haft ett kämpigare år än på länge.
Några tips är Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden, Naturarvet - eller varför inte stötta Medveten Konsumtion med en gåva om du gillar det vi gör?
Aldrig har väl mörkret känts så mörkt som den här vintern. Vad passar då bättre än att pigga upp de du håller kärt med att bjussa på lite ljusterapi, eller mer permanent en egen ljusterapilampa? Osäker på vilken som är bäst? Läs bäst-i-test undersökning från Konsumentmagasinet! Vart kan man boka ljusterapi då? Här finns en guide till Stockholm. Finns även i Göteborg, Umeå, Östersund, m.fl.
Vanligtvis brukar det ju vara en hit att ge bort upplevelser att dela med sina favoriter. Det är kanske inte rätt läge just nu. men att ge bort en gemensam aktivitet att se fram emot, hur bra!?
En variant på presentkortet - ge bort en digital utbildning! Perfekt i dessa tider, och det finns något för alla. Kanske en klassiker i form av en matlagningskurs, en hobby såsom keramik, odling eller konst, eller en bokcirkel. Eller kanske en variant på årets medvetna julklapp - en kurs i att reparera exempelvis cyklar eller kläder!
Medveten konsumtions tre distanskurser drar igång i mars - "Konsumtion, Miljö & Klimat", "Så blir du en cirkulent - framtidens hållbara konsument", och en helt ny om hållbar mat. Du kan få ett fint digitalt gåvobevis ända fram till den 23/12 om du mejlar oss.
Här är några fler tips på kurser att ge bort:
Ge bort din hjälp att aktivera din brors, mammas eller systers garderob (rensa ut det som inte används, hitta nya användningsområden för saker och nya kombinationer av plagg). Eller ge en gåva som samtidigt stöttar cirkulära modeföretag såsom:
... Fler cirkulära företag finns på cirkulära listan!
Det återanvändbara kaffefiltret passar bra nu med allt hemarbete. Det finns flera varianter och den kreative kan sy ett själv av överblivet tyg. Finns bl.a hos Refo, Gröna Gläntan, Jordklok och Medvetna.se.
Anordna en cirkulär variant av julklappsleken. Det enda kriteriet: klappen får inte vara nyproducerad! En kul kreativ utmaning som passar varje budget. Till exempel kan man ge bort:
Bara för att det här året har varit lite extra snålt så känner vi oss lite extra generösa! Så här är några bonustips för att få ihop den där mysiga julkänslan i år även fast det blir ett väldigt annorlunda firande för många.
Stort tack till alla engagerade i föreningen Medveten Konsumtion som bidragit med dessa tips - styrelse, kansli och volontärer!
Föreningen Medveten Konsumtion arbetar med flera av de globala målen i Agenda 2030, men har en expertkunskap inom mål 12 – hållbar konsumtion och produktion. Vi erbjuder föreläsningar, workshops och utbildningar i hur du kan tänka för att konsumera medvetet och på vår hemsida finner du Råd & Tips för en mer hållbar vardag. Vi vill tillhandahålla information för att varje enskild konsument ska kunna ta hållbara beslut med hänsyn till miljö, hälsa och rättvis handel.
Våra ledord: Information, inspiration och konsumentkraft.
Vi står bakom den digitala kartan Ekoguiden och Cirkulära Listan.
Intresset för ekologiska och miljösmarta produkter ökar snabbt i Sverige. Ekoguiden är din guide till eko, reko och vintage och är till för dig som gärna handlar second hand och helst fikar på kaféer med schyst producerat kaffe. Det är en digital karta som hjälper dig att hitta rätt bland verksamheter med ekologiskt, vegetariskt, närproducerat, second hand, återbrukat och rättvisemärkt.
I Cirkulära Listan har vi samlat cirkulära företag, så att det blir enklare för dig som cirkulent att hitta cirkulära varor och tjänster! Företagen i listan är antingen internationella tillgängliga i Sverige, eller nationella, alltså att alla i Sverige ska kunna använda företagets tjänster eller handla där oavsett vart en bor. Antingen genom en nationell app, webshop eller att företaget finns på fler orter som en kedja.
Syftet är att lyfta alternativ till slit- och släng, alltså: hyra, dela, låna, byta, laga, second hand och återbruk och göra dessa tjänster lättillgängliga för dig som konsument. Idag finns många företag som jobbar med detta och de är samlade under Cirkulära Listan.
Medveten Konsumtion är en ideell förening som arbetar för ökad kunskap om konsumtionens effekter på miljön. Våra konsumtionsvanor är i nuläget ekologiskt ohållbara, riskabla för vår hälsa och oacceptabla ur ett globalt rättviseperspektiv. Vi ger inspiration i form av råd och tips för att motverka detta.