2017-05-25 15:01Pressmeddelande

28 maj: Dags för Återvinningsfesten - Nordens största loppis!

null

På söndag är det för trettonde året i rad dags att förvandla stadsdelen Hornstull i Stockholm till en folkfest, vårens höjdpunkt - Återvinningsfesten. 100 000 loppisentusiaster väntas besöka Nordens största loppis. Men Återvinningsfesten är mycket mer än så, flera goda initiativ florerar under dagen. T ex skänks pengar till välgörenhetsorganisationen 109 world, som grundades av "yoga girl" Rachel Brathén som b la hjälper utsatta barn i ett flyktingläger i Grekland och ett sjukhus för våldtäktsoffer i Kongo.

Det ekovänliga klädmärket Cornelia Sun som tillverkar plagg av återvunna textilier som tidigare burits som traditionella saris av kvinnor runt om i Indien och Nepal finns på plats den 28 maj för att skänka pengar från sin försäljning av en exklusiv 'Sisterhood Kimono Collection' vilken syftar till att stötta de globala projekt som 109 World är verksamma i. 

Bakom Återvinningsfesten står föreningen Medveten Konsumtion som arbetar för en mer hållbar konsumtion. För att premiera secondhand-handeln året om har besökarna i år möjlighet att få en kampanjkod från huvudsponsorn Tradera som ger rabatt på auktionssajten.
- Att köpa och sälja begagnat online är ett bra sätt att vara en lite mer hållbar konsument under hela året, säger Alexandra Davidsson, generalsekreterare på Medveten Konsumtion.

Att konsumera begagnat är ofta en god gärning både för miljön och för plånboken. Dessutom är secondhand-varor till större grad giftfria och unika. Återvinningsfesten visar att det kan vara mer än så. När de boende i Hornstull får fritt fram att sälja, byta eller skänka bort sina prylar utanför sitt hus är det många som tar initiativ att hjälpa andra.

- Loppmarknader verkar hetare än någonsin. Kanske är det äntligen dags att börja prata om begagnat som något naturligt snarare än en trend? säger Alexandra Davidsson.

Inte nog med att Hornstullsbor kan sälja och besökare kan fynda, har Medveten Konsumtion flera samarbetspartners som erbjuder exklusiva erbjudanden till besökarna. T ex kan man få hjälp i mån av tid att gratis på sitt favvoplagg fixat av Syakuten inne i Hornstulls Galleria (max ett plagg per person). Eller hämta det man behöver gratis av Freeshop som också finns på plats. Eller skänka prylar och kläder till Stockholms Stadsmission. Möjligheterna är enorma!

Vad: Återvinningsfesten
När: Söndagen 28 maj 2015, kl 10.00-16.00
Var: Hornstull på Södermalm, Stockholm


För bilder, personlig kontakt och fler programpunkter: Alexandra Davidsson,
generalsekreterare Medveten Konsumtion
Tel: 073-081 36 30
E-post: alexandra.davidsson@medvetenkonsumtion.org

Mer information finns på www.atervinningsfesten.se och www.medvetenkonsumtion.org

Föreningen Medveten Konsumtion är till för dig som tror att man klarar sig alldeles utmärkt här i livet även om man konsumerar lite mindre, något mer genomtänkt och med mer hänsyn. Du når oss på http://www.medvetenkonsumtion.org


Om Föreningen Medveten Konsumtion

Medveten Konsumtion är en ideell förening som arbetar för ökad kunskap om konsumtionens effekter på miljön. Våra konsumtionsvanor är i nuläget ekologiskt ohållbara, riskabla för vår hälsa och oacceptabla ur ett globalt rättviseperspektiv. Vi ger inspiration i form av råd och tips för att motverka detta.