2021-11-15 05:55Pressmeddelande

Årets Medvetna Julklapp 2021: Den pre-älskade klappen!

Årets Medvetna Julklapp 2021Årets Medvetna Julklapp 2021. Photo: Emma Sundh

Klimatet har under det senaste året knuffats in i strålkastarljuset och omställning är på allas läppar. 2021 visade sig bli ett omvälvande klimatår, där effekterna av klimatförändringarna blev tydligare världen över och frågan om resurser blev brännhet. Samtidigt startades samhället igång på nytt efter pandemin och de utsläppsminskningar vi såg under 2020 följdes sedan av de näst största utsläppsökningarna i historien under 2021. 

Årets Medvetna Julklapp är ”den pre-älskade klappen”, med motiveringen: “Årets Medvetna Julklapp, den pre-älskade klappen, visar att ett försvinnande litet klimatavtryck är den viktigaste valutan. Den pre-älskade klappen gynnar cirkulära affärsmodeller, förskjuter normerna om vad en gåva kan vara och puttar både givare och mottagare i rätt riktning. Klappen kan varieras i oändlighet – från böcker och renoverad teknik till leksaker, smycken, inredning, mode och fritidsutrustning.”

– Den pre-älskade klappen är inte bara mer personlig än något nyproducerat eftersom den också har en historia – som kanske till och med kan förmedlas i paketet. Men den är också en viktig normförskjutare. Det finns fortfarande många fördomar kring begagnat, trots att vi samtidigt anser det vara lyx att sova i hotellsängar bäddade med lakan som hundratals främlingar sovit i före oss. Det är ologiskt, och den pre-älskade klappen kan hjälpa till att visa det, säger Maria Soxbo, medgrundare av Klimatklubben.

Årets medvetna julklapp – den pre-älskade klappen – kan anpassas i oändlighet, eftersom det mesta redan har producerats. Böcker, kläder, leksaker, husgeråd, prydnadsföremål, smycken och accessoarer – allt finns. Även marknaden för begagnad teknik som reparerade och uppdaterade mobiltelefoner och laptops med garanti, har fullkomligt exploderat de senaste åren. 

– Oftast vill vi människor ju göra rätt, men det måste bli svårt att göra fel. Att uppmuntras till än mer överkonsumtion känns inte bara olustigt, utan rent av forskningsbestridande. Min pappa brukar säga att gott samvete är den bästa huvudkudden, och årets medvetna julklapp, den pre-älskade klappen, gör det enkelt att vara en cirkulent – en person som ägnar sig åt allt annat än nykonsumtion, säger Alexandra Davidsson, Generalsekreterare för föreningen Medveten Konsumtion.

”Årets Medvetna Julklapp” instiftades 2019 som ett alternativ till den prognosbaserade klapp som Handelns Forskningsinstitut HUI utser baserat på konsumtionstrender varje år. Tanken är att erbjuda ett vettigare alternativ – som ligger i linje med forskningen och uppsatta klimat- och miljömål – till den resurskrävande och klimatförstörande nykonsumtion som ofta utgör merparten av klapparna under granen. 

– Det känns viktigare än någonsin att göda reklamslingan för den vettigare framtiden – och visa vad vi har att vinna på att ställa om. Vi hoppas på en mysig jul 2021 som inte sker på bekostnad av klimat, miljö och framtida generationers chans till ett rimligt liv. Vi gillar ju julen – och vill kratta manegen för många fina jular även i framtiden, säger Emma Sundh, medgrundare av Klimatklubben

En annan viktig bonus med Årets Medvetna Julklapp är att den är en klapp för alla – oavsett plånbok. Genom att göra pre-älskat till det självklara valet bidrar Årets Medvetna Julklapp till att överbrygga klassklyftor och göra julen till en mer inkluderande högtid.

#preälskatundergranen #åretsmedvetnajulklapp  #andrahandiförstahand 

 

Info om tidigare julklappar finns här:

Årets medvetna julklapp 2019 – vegokokboken:
Pressmeddelande Klimatklubben

Pressmeddelande Medveten Konsumtion

 

Årets medvetna julklapp 2020 – reparationen:
Pressmeddelande Klimatklubben

Pressmeddelande Medveten Konsumtion

 

Kontaktpersoner

Maria Soxbo, medgrundare Klimatklubben

0707–59 42 35, maria@klimatklubben.se

 

Alexandra Davidsson, Generalsekreterare föreningen Medveten Konsumtion

0734305434, alexandra.davidsson@medvetenkonsumtion.se 

 

Kort om Klimatklubben

Klimatklubben är en partipolitisk och religiöst obunden ideell förening som arbetar för att klimatfrågan ska lyftas högst upp på agendan hos såväl företag, politiker och lagstiftare som hos enskilda individer. Klimatklubben startades den 8 oktober 2018, samma kväll som IPCC släppte sin uppmärksammade klimatrapport, av hållbarhetsprofilerna Emma Sundh, Maria Soxbo och Johanna Leymann. Nominerad till WWF:s ärofyllda pris “Årets miljöhjälte 2021”.

 

Kort om Medveten Konsumtion

Föreningen Medveten Konsumtion är en ideell konsumentorganisation som är partipolitiskt och religiöst obunden, som grundades 2008. Medveten Konsumtion skapar fler medvetna konsumenter i omställningen till en smartare värld. Vi finns till för att hjälpa konsumenter och företag i den svårnavigerade djungeln som är “hållbar konsumtion”. Vi erbjuder föreläsningar, distansutbildningar och olika typer av medlemskap. 

 


Om Föreningen Medveten Konsumtion

Föreningen Medveten Konsumtion skapar fler medvetna konsumenter i omställningen till en smartare värld - en värld av cirkulenter. De arbetar mycket för att upplysa om cirkulär konsumtion och myntade begreppet cirkulent som kom med på Svenska nyordslistan 2020. Föreningen arbetar med flera av de globala målen i Agenda 2030, men har en expertkunskap inom främst mål nr 12 – hållbar konsumtion och produktion. De erbjuder föreläsningar, workshops och utbildningar och vill tillhandahålla information för att varje företag och enskild konsument ska kunna ta hållbara beslut med hänsyn till miljö, hälsa och rättvis handel. De står bakom den digitala kartan Ekoguiden och har varit med och byggt upp den cirkulära rörelsen Circular Monday.