2015-05-26 10:40Pressmeddelande

Återvinningsfesten i Hornstull 31 maj – mycket mer än Nordens största loppis

null

På söndag arrangeras Återvinningsfesten i Hornstull och omkring 40 000 personer väntas dyka upp. Men inte nog med det, tittar man närmare så vimlar det av goda initiativ under dagen. Till exempel skänker en privatperson hela intäkten från sitt loppisbord till behövande i Nepal och ett annat gäng samlar in och säljer saker till förmån för barncancerforskning. Dessutom lanseras den första kollektionen smycken av återvunnet papper tillverkade av föräldralösa barn i Uganda och en kampanjkod gör att loppisen förlängs på nätet. 

Att konsumera begagnat är ofta en god gärning både för miljön och för plånboken. Dessutom är secondhand-varor till större grad giftfria och unika. Återvinningsfesten visar att det kan vara mer än så. När de boende i Hornstull får fritt fram att sälja, byta eller skänka bort sina prylar utanför sitt hus är det många som tar initiativ att hjälpa andra.

Katarina Fagerström som bor i området var nyligen på en trekkingresa genom Nepal, bland annat i den region som var epicentret för den stora jordbävningen den 25 april.

- Nu är de i stort behov av vår hjälp. Det är därför jag donerar alla pengar jag får in på min försäljning under Återvinningsfesten, säger Katarina och hoppas att fler hakar på initiativet.

Bakom Återvinningsfesten står föreningen Medveten Konsumtion som arbetar för en mer hållbar konsumtion. För att premiera secondhand-handeln året om har besökarna i år möjlighet att få en kampanjkod från Tradera som ger rabatt på auktionssajten.
- Att köpa och sälja begagnat online är ett bra sätt att vara en lite mer hållbar konsument under hela året, säger Alexander Clemenson, generalsekreterare på Medveten Konsumtion.

Med knappt en vecka kvar till Återvinningsfesten konstateras att intresset är enormt. När arrangören skapade eventet på Facebook hade hela 12 000 personer anmält sig redan efter två dagar. Nu beräknas omkring 40 000 besökare komma på söndag.

- Loppmarknader verkar hetare än någonsin. Kanske är det äntligen dags att börja prata om begagnat som något naturligt snarare än en trend? säger Alexander Clemenson.

Vad: Återvinningsfesten
När: Söndagen 31 maj 2015, kl 10.00-16.00
Var: Hornstull på Södermalm, Stockholm
På Återvinningsfestens innergård, Hornsbruksgatan 23, finns bland annat kampanjkod från Tradera att hämta


För bilder, personlig kontakt och fler programpunkter:
Alexander Clemenson,
generalsekreterare Medveten Konsumtion
Tel: 073-634 90 66
E-post: alexander.clemenson@medvetenkonsumtion.org

Mer information finns på www.atervinningsfesten.se och www.medvetenkonsumtion.org

Föreningen Medveten Konsumtion är till för dig som tror att man klarar sig alldeles utmärkt här i livet även om man konsumerar lite mindre, något mer genomtänkt och med mer hänsyn. Du når oss på http://www.medvetenkonsumtion.org


Om Föreningen Medveten Konsumtion

Medveten Konsumtion är en ideell förening som arbetar för ökad kunskap om konsumtionens effekter på miljön. Våra konsumtionsvanor är i nuläget ekologiskt ohållbara, riskabla för vår hälsa och oacceptabla ur ett globalt rättviseperspektiv. Vi ger inspiration i form av råd och tips för att motverka detta.