2010-04-22 17:40Pressmeddelande

Dags för Sveriges och Stockholms första riktiga carrotmob

null

Onsdagen den 28 april kl 19-21 är det dags för Sveriges och Stockholms första fullständiga Carrotmob; den enda som föregåtts av en budgivning och där företaget lovat en motprestation. Då får butiken GoodStore på Södermalm i Stockholm besök av en stor grupp konsumenter som väljer att göra sina inköp just där. Goodstore lägger sedan 30 procent av den ökade omsättningen på energibesparande åtgärder.

Goodstore har valts ut bland nio mindre matbutiker i Katarina-Sofia på södermalm i Stockholm. De bjöds in och fick tävla om vem som ville lägga störst andel av den ökade omsättningen från Carrotmob på energibesparande åtgärder i butiken. GoodStore vann alltså med budet 30 procent.

- Carrotmob Stockholm har valt att stötta butikerna i att göra energibesparande åtgärder eftersom det är lätt och enkelt, men konceptet går att tillämpa på alla möjliga hållbarhetsaspekter säger Daniel Hägerby på Föreningen Medveten Konsumtion.

Konsumentrörelsen Carrotmob startade i San Francisco 2009 och har fått stor genomslagskraft. Över 50 event har körts runtom i världen.

- Carrotmob ger konsumenter möjlighet att påverka företag i en för samhället positiv riktning, säger Emelie Dahlström på föreningen Medveten Konsumtion, en av initiativtagarna till Carrotmob Stockholm.

- Vi styr konsumenter till butiken som använder en del av den ökade omsättningen till något bra, i det här fallet till energibesparande åtgärder i butiken, fortsätter hon.

Bakom initiativet till Carrotmob Stockholm står Föreningen Medveten Konsumtion och miljösajten Minplanet.se.

Vår blogg: www.stockholm.carrotmob.org

Läs mer om fenomenet Carrotmob: http://carrotmob.org/

Föreningen Medveten Konsumtion, MKS: www.medvetenkonsumtion.org

Minplanet: www.minplanet.se

Kontaktpersoner:

Emelie Dahlström, MKS, 0736-546740

Daniel Hägerby, MKS, 0708-700172

Cecilia Linder, MKS,  0707-956957

Elin Dunås MKS och Minplanet, elin.dunas@minplanet.se, 0707-762786

Alla nås på cmstockholm@gmail.com

Föreningen Medveten Konsumtion är till för dig som tror att man klarar sig alldeles utmärkt här i livet även om man konsumerar lite mindre, något mer genomtänkt och med mer hänsyn. Du når oss på www.medvetenkonsumtion.org


Om Föreningen Medveten Konsumtion

Medveten Konsumtion är en ideell förening som arbetar för ökad kunskap om konsumtionens effekter på miljön. Våra konsumtionsvanor är i nuläget ekologiskt ohållbara, riskabla för vår hälsa och oacceptabla ur ett globalt rättviseperspektiv. Vi ger inspiration i form av råd och tips för att motverka detta.