2018-11-23 07:00Pressmeddelande

​En köpfri dag vs Black Friday 23/11

null

Black Friday växer i Sverige, men det gör också konsumtionskritiken och medvetenheten om problematiken kring överkonsumtion. Fredag 23/11 står svenska folket inför ett val - En köpfri dag eller Black Friday? Minska eller öka miljöförstöringen?

En köpfri dag (Buy Nothing Day) är en årlig global kampanjdag mot överkonsumtion. Under 24 timmar köper vi inget alls, utan handlar genom att inte handla.

- Om alla konsumerade som vi i Sverige skulle det behövas cirka fyra jordklot för att få jordens resurser att räcka till, det är tre jordklot för mycket. Därför räcker det inte att det vi köper är miljömärkt, vi måste också minska överkonsumtionen. Då får vi också mer tid över till annat. Det säger Jonna Elofsson Bjesse, talesperson för En köpfri dag och kommunikationsansvarig på Medveten konsumtion.

Under hösten har flera rapporter släppts som visar att vi har max elva år på oss att uppnå målet om att hålla oss under 2 graders uppvärmning i Parisavtalet. IPCC:s klimatrapport och WWF:s Living Planet rapport visar på en tydlig koppling mellan vår överkonsumtion och överlevnaden för allt liv på jorden. Dessutom har YouGov i november genomfört en undersökning som visar att mer än var tredje svensk känner stress, ångest eller avsmak inför Black Friday*.

- Vi utsätts för extremt mycket press under de här så kallade shoppinghögtiderna från företag som vill få oss att konsumera mer. Samtidigt vet vi att överkonsumtion är negativt både för vårt eget välmående och för vår planet. Som konsument är det inte helt lätt att stå emot, därför är det viktigt att fler marknadsaktörer tar ansvar och vågar ta ställning emot överkonsumtion, säger Joakim Jörlander, marknadschef på sparappen Dreams.

- Glädjande nog är årets julklapp det återvunna plagget, som utses av Svensk Handel, vilket känns historiskt. Det är också något vi arbetat för länge, inte minst genom att vara en del av arrangemanget ”White Monday” där ett av kraven på medverkande företag är att vägra Black Friday, men vi tror att det också är viktigt att göra ett statement i statistiken om att vi konsumenter faktiskt inte behöver dagar som uppmanar till överkonsumtion. Handla genom att inte handla, helt enkelt, säger Alexandra Davidsson, talesperson för En köpfri dag och Generalsekreterare på Medveten Konsumtion.

Listan på topp 10 saker svenskar ångrar att de köpt på Black Friday:

1. Kläder

2. Spelkonsoler

3. Smoothiemaskiner

4. TV-apparater

5. Mobiltelefoner

6. Gymutrustning

7. Handväskor

8. Surfplattor

9. Sportkläder

10. Kaffekokare

Listan kommer från Dreams kundundersökning. Dreams är en app som hjälper privatpersoner att spara till sina drömmar. Inför Black Friday går de ut med budskapet att man ska spara istället för att göra impulsiva köp som leder till överkonsumtion. I deras app kan du hitta 10 st sparhacks som heter ”Skippa Black Friday”.

För mer information:

Alexandra Davidsson, talesperson för En köpfri dag och Generalsekreterare för Medveten Konsumtion

073 081 36 30
alexandra.davidsson@medvetenkonsumtion.org

Jonna Elofsson Bjesse, talesperson för En köpfri dag och Kommunikationsansvarig för Medveten Konsumtion

070 563 69 15

jonna.elofsson.bjessse@medvetenkonsumtion.org

https://www.facebook.com/enkopfridag
https://enkopfridag.wordpress.com
https://twitter.com/enkopfridag
http://enkopfridag.se

--------------------------------------------------------------------------------------

Sex frågor att ställa sig inför inköp:
1. Hur ofta kommer jag att använda den här prylen?
2. Kan jag uppnå lika stort välbefinnande på annat sätt?
3. Var ska jag förvara prylen, orkar jag sköta om och återvinna den?
4. Finns prylen begagnad, kan jag låna, hyra eller samäga med någon?
5. Finns prylen i en variant som är mer miljöanpassad, lokalproducerad eller Fairtrade?
6. Kan jag vänta några dagar och se om jag fortfarande bedömer att jag behöver prylen?

Källor:

https://www.aktuellhallbarhet.se/efter-ipcc-det-gor-svenskarna-for-att-minska-sin-klimatpaverkan/

http://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/miljo/miljoekonomi-och-hallbar-utveckling/miljorakenskaper/pong/statistiknyhet/miljorakenskaper--utslapp-till-luft-andra-kvartalet-2018

* Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 24-26 oktober 2018 har sammanlagt 1013 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18+ år i Sverige.

Medveten Konsumtion arbetar med flera av de globala målen i Agenda 2030, men har en expertkunskap inom främst mål nr 12 – hållbar konsumtion och produktion. Vi erbjuder föreläsningar, workshops och utbildningar i hur du kan tänka för att konsumera medvetet och på vår hemsida finner du Råd & Tips för en klimatsmart vardag. Vi vill tillhanda all information för att var och en ska kunna ta hållbara beslut med hänsyn till miljö, hälsa och rättvis handel.

Vi står även bakom den digitala kartan: Ekoguiden

Intresset för ekologiska och miljösmarta produkter ökar snabbt i Sverige. Ekoguiden är din guide till eko, reko och vintage och är till för dig som gärna handlar second hand och helst fikar på kaféer med schyst producerat kaffe. Det är en digital karta som hjälper dig att hitta rätt bland verksamheter med ekologiskt, vegetariskt, närproducerat och rättvisemärkt sortiment för att bidra till en hållbar utveckling. Second hand och reparation är också med i guiden.

www.medvetenkonsumtion.se

www.ekoguiden.se


Om Föreningen Medveten Konsumtion

Medveten Konsumtion är en ideell förening som arbetar för ökad kunskap om konsumtionens effekter på miljön. Våra konsumtionsvanor är i nuläget ekologiskt ohållbara, riskabla för vår hälsa och oacceptabla ur ett globalt rättviseperspektiv. Vi ger inspiration i form av råd och tips för att motverka detta.