2018-11-12 07:00Pressmeddelande

En köpfri dag vs Black Friday 23/11

null

Black Friday växer i Sverige, men det gör också konsumtionskritiken. "Minimera konsumtionen" var svenska folkets vanligaste svar på vad som är viktigast för att minska klimatpåverkan, i en opinionsundersökning av Yougov nyligen.

- Fredag 23/11 kommer vi skippa Black Friday och fira den årliga internationella kampanjdagen mot överkonsumtion - En köpfri dag (Buy Nothing Day) - som startskottet för en hållbar livsstil där vi varken sliter ut människor eller miljö. Det säger Alexandra Davidsson, talesperson för En köpfri dag och White Monday, samt generalsekreterare på Medveten konsumtion.

En köpfri dag (23/11) är dagen då vi handlar genom att inte handla något alls under 24 timmar. Måndagen samma vecka (19/11) uppmärksammar vi White Monday, som också är en motvikt till Black Friday, genom att styra över det vi ändå behöver köpa till hållbar konsumtion.

- Om alla konsumerade som vi i Sverige skulle det behövas cirka fyra jordklot för att få jordens resurser att räcka till. Vi måste därför både styra över till hållbar konsumtion OCH sluta överkonsumera. Då får vi också mer tid över till annat, säger Alexandra Davidsson.

För mer information:

Alexandra Davidsson, talesperson för En köpfri dag och Generalsekreterare för Medveten Konsumtion

073 081 36 30
alexandra.davidsson@medvetenkonsumtion.org

Foton på Alexandra är fria att användas, hitta fler under bilder. Ange fotograf: Daniel Söderberg www.greenpix.se

https://www.facebook.com/enkopfridag
https://enkopfridag.wordpress.com
https://twitter.com/enkopfridag
http://enkopfridag.se

--------------------------------------------------------------------------------------

Sex frågor att ställa sig inför inköp:
1. Hur ofta kommer jag att använda den här prylen?
2. Kan jag uppnå lika stort välbefinnande på annat sätt?
3. Var ska jag förvara prylen, orkar jag sköta om och återvinna den?
4. Finns prylen begagnad, kan jag låna, hyra eller samäga med någon?
5. Finns prylen i en variant som är mer miljöanpassad, lokalproducerad eller Fairtrade?
6. Kan jag vänta några dagar och se om jag fortfarande bedömer att jag behöver prylen?

Källor:

https://www.aktuellhallbarhet.se/efter-ipcc-det-gor-svenskarna-for-att-minska-sin-klimatpaverkan/

http://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/miljo/miljoekonomi-och-hallbar-utveckling/miljorakenskaper/pong/statistiknyhet/miljorakenskaper--utslapp-till-luft-andra-kvartalet-2018

Medveten Konsumtion arbetar med flera av de globala målen i Agenda 2030, men har en expertkunskap inom främst mål nr 12 – hållbar konsumtion och produktion. Vi erbjuder föreläsningar, workshops och utbildningar i hur du kan tänka för att konsumera medvetet och på vår hemsida finner du Råd & Tips för en klimatsmart vardag. Vi vill tillhanda all information för att var och en ska kunna ta hållbara beslut med hänsyn till miljö, hälsa och rättvis handel.

Vi står även bakom den digitala kartan: Ekoguiden

Intresset för ekologiska och miljösmarta produkter ökar snabbt i Sverige. Ekoguiden är din guide till eko, reko och vintage och är till för dig som gärna handlar second hand och helst fikar på kaféer med schyst producerat kaffe. Det är en digital karta som hjälper dig att hitta rätt bland verksamheter med ekologiskt, vegetariskt, närproducerat och rättvisemärkt sortiment för att bidra till en hållbar utveckling. Second hand och reparation är också med i guiden.

www.medvetenkonsumtion.se

www.ekoguiden.se


Om Föreningen Medveten Konsumtion

Medveten Konsumtion är en ideell förening som arbetar för ökad kunskap om konsumtionens effekter på miljön. Våra konsumtionsvanor är i nuläget ekologiskt ohållbara, riskabla för vår hälsa och oacceptabla ur ett globalt rättviseperspektiv. Vi ger inspiration i form av råd och tips för att motverka detta.