2017-11-22 15:41Pressmeddelande

​En köpfri dag vs Black Friday 24/11 - Handla genom att inte handla

null

En köpfri dag vs Black Friday 24/11Black Friday växer i Sverige, men det gör också konsumtionskritiken. Fredag 24/11 står svenska folket inför ett val - En köpfri dag eller Black Friday? Minska eller öka miljöförstöringen?

En köpfri dag (Buy Nothing Day) är en årlig internationell kampanjdag mot överkonsumtion. Under 24 timmar köper vi inget alls, utan handlar genom att inte handla.

- Om alla konsumerade som vi i Sverige skulle det behövas cirka fyra jordklot för att få jordens resurser att räcka till. Därför räcker det inte att det vi köper är miljömärkt, vi måste också minska överkonsumtionen. Då får vi också mer tid över till annat. Det säger Alexandra Davidsson, talesperson för En köpfri dag och generalsekreterare på Medveten konsumtion.

För mer information:Alexandra Davidsson, talesperson för En köpfri dag och Generalsekreterare för Medveten Konsumtion
073 081 36 30
alexandra.davidsson@medvetenkonsumtion.org

Bifogade foton på Alexandra är fria att användas. Ange fotograf: Daniel Söderberg www.greenpix.se - (finna att hämta på: http://www.medvetenkonsumtion.se/pressmeddelande-en-kopfri-dag-vs-black-friday/

https://www.facebook.com/enkopfridag
https://enkopfridag.wordpress.com
https://twitter.com/enkopfridaghttp://enkopfridag.se

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Sex frågor att ställa sig inför inköp:
1. Hur ofta kommer jag att använda den här prylen?
2. Kan jag uppnå lika stort välbefinnande på annat sätt?3. Var ska jag förvara prylen, orkar jag sköta om och återvinna den?
4. Finns prylen begagnad, kan jag låna, hyra eller samäga med någon?
5. Finns prylen i en variant som är mer miljöanpassad, lokalproducerad eller Fairtrade?
6. Kan jag vänta några dagar och se om jag fortfarande bedömer att jag behöver prylen?

Medveten Konsumtion arbetar med flera av de globala målen i Agenda 2030, men har en expertkunskap inom främst mål nr 12 – hållbar konsumtion och produktion. Vi erbjuder föreläsningar, workshops och utbildningar i hur du kan tänka för att konsumera medvetet och på vår hemsida finner du Råd & Tips för en klimatsmart vardag. Vi vill tillhanda all information för att var och en ska kunna ta hållbara beslut med hänsyn till miljö, hälsa och rättvis handel.

Vi står även bakom den digitala kartan: Ekoguiden

Intresset för ekologiska och miljösmarta produkter ökar snabbt i Sverige. Ekoguiden är din guide till eko, reko och vintage och är till för dig som gärna handlar second hand och helst fikar på kaféer med schyst producerat kaffe. Det är en digital karta som hjälper dig att hitta rätt bland verksamheter med ekologiskt, vegetariskt, närproducerat och rättvisemärkt sortiment för att bidra till en hållbar utveckling. Second hand och reparation är också med i guiden.

www.medvetenkonsumtion.se

www.ekoguiden.se


Om Föreningen Medveten Konsumtion

Medveten Konsumtion är en ideell förening som arbetar för ökad kunskap om konsumtionens effekter på miljön. Våra konsumtionsvanor är i nuläget ekologiskt ohållbara, riskabla för vår hälsa och oacceptabla ur ett globalt rättviseperspektiv. Vi ger inspiration i form av råd och tips för att motverka detta.