2010-06-03 13:12Pressmeddelande

Föreningen Medveten Konsumtion lanserar ny ekoguide med ekorecensioner

null

Nu blir det lättare att konsumera medvetet. Föreningen Medveten Konsumtion lanserar en ny ekoguide där butiker, restauranger och kaféer med ekologisk och etisk profil betygsätts.

-Konsumtion är mycket viktigare än vad man tror när det gäller miljöpåverkan. En stor del av svenskarnas koldioxidutsläpp beror på konsumtionen. Dessutom kan man som konsument välja sådant som stödjer bra arbetsvillkor i andra delar av världen. Vår guide gör det enkelt att hitta schysta butiker, restauranger och caféer, säger Susanna Elfors som är ansvarig för guiden.

Guiden har en sökmotor där man kan välja stadsdel, typ av verksamhet och nyckelord.

- Vill du hitta till exempel second hand-skor på Kungsholmen i Stockholm får du en lista på alla butiker som har såna, det går till och med att söka efter butiker med ekologiska ballonger, säger Susanna Elfors.

Till skillnad från andra ekoguider är detta ingen kommersiell guide och de butiker som finns med recenseras och betygsätts av föreningens medlemmar.

-Vi har ett kvalitetsbetyg och betyg som bedömer verksamheten utifrån miljöpåverkan och socialt ansvarstagande, säger Susanna.

I guiden recenseras restauranger, caféer, butiker med ekologiska kläder, inredningsbutiker och butiker som säljer second handprylar och kläder.

-På sikt kommer vi också att satsa på elektronikbutiker och butiker som reparerar saker, det är två viktiga områden, säger Susanna.

Den 14 juni ordnas en lanseringsfest med skön musik, mingel och föredrag av ekoglamourbloggaren Tanja Dyredand som förenar lyx med en grön livsstil på www.ekostil.se. Guiden gäller än så länge för Stockholm, men under hösten kommer man att utveckla lokala guider i bl.a. Göteborg.

Presskontakt: Susanna Elfors, 070-686 51 12, susanna@medvetenkonsumtion.org.

Pressrepresentanter erbjuds förhandstitt på guiden och guidade turer till butiker i Stockholm som är med i guiden.

Föreningen Medveten Konsumtion är till för dig som tror att man klarar sig alldeles utmärkt här i livet även om man konsumerar lite mindre, något mer genomtänkt och med mer hänsyn. Du når oss på http://www.medvetenkonsumtion.org


Om Föreningen Medveten Konsumtion

Medveten Konsumtion är en ideell förening som arbetar för ökad kunskap om konsumtionens effekter på miljön. Våra konsumtionsvanor är i nuläget ekologiskt ohållbara, riskabla för vår hälsa och oacceptabla ur ett globalt rättviseperspektiv. Vi ger inspiration i form av råd och tips för att motverka detta.