2012-11-01 13:04Pressmeddelande

Handla klimatsmartare med mobilen!

null

Rätt information direkt i din mobil just när du behöver den i butiken. Appen Shopgun hjälper dig att enkelt göra medvetna, rättvisa och klimatsmarta val. Nu laddas den med föreningen Medveten Konsumtions Råd och tips.

Att själv behöva sätta sig in i vilka val i butiken som är bäst för miljön, hälsa och har producerats på ett bra sätt kan ta tid och vara krångligt. Med Shopgun i sin iPhone eller Android-telefon kan man enkelt scanna varor i butiken och se vad som döljer sig bakom streckkoden.

Nu laddas Shopgun med ytterligare konsumentnytta. Föreningen Medveten konsumtion bidrar med sina faktaspäckade "Råd och tips":

– Medveten Konsumtion är glada över att kunna bidra med delar av våra "Råd och tips" till Shopgun. Kanske är det när man står där i butiken man behöver infon som mest? Vi är övertygade att var och en kan bidra till en hållbar utveckling och det börjar i de små och dagliga besluten, säger Alexander Clemenson, verksamhetsledare på föreningen Medveten konsumtion.

Råd och tips finns sedan tidigare på Medveten Konsumtions hemsida och fungerar som en portal för hållbar konsumtion.

 – Vi samlar information utifrån tillgänglig forskning som vi anser utgöra den baskunskap som en medveten konsument behöver ha om konsumtionens villkor och effekter, främst ur ett miljö- och rättviseperspektiv, men i vissa fall även ur ett hälsoperspektiv, säger Alexander Clemenson. 

I Shopgun bidrar Medveten Konsumtion med råd och tips tillsammans med bland annat Naturskyddsföreningen, Sveriges Konsumenter, Världsnaturfonden WWF, Greenpeace, Swedwatch, Fair Trade Center och Folksam – detta för att hjälpa konsumenter göra bättre val i sin vardag.

– Vi äter mat minst tre gånger om dagen så varje beslut som är mer medvetet påverkar. Vi röstar inte för ett bättre samhälle var fjärde år i riksdagsvalet, vi röstar med vår plånbok varje gång vi handlar – detta skickar också signaler till producenterna, avslutar Alexander Clemenson.

 

Kontakt Medveten Konsumtion:

Alexander Clemenson, verksamhetsledare Medveten Konsumtion
Mobil: 073-634 90 66
E-post: alexander.clemenson@medvetenkonsumtion.org

Kontakt Shopgun:
Ola Thorsen, styrelseordförande Consumentor Ek. förening

Mobil 0708 – 62 12 04
e-post: ola.thorsen@consumentor.org

Om föreningen Medveten Konsumtion 

Medveten Konsumtion är en liten förening som arbetar med de stora frågorna. Vi verkar för ökad kunskap om konsumtionens effekter på miljön och de som arbetar inom industrin. Vi tror på konsumentmakt: att man klarar sig alldeles utmärkt här i livet även om man konsumerar lite mindre och något mer genomtänkt – och att var och en faktiskt kan bidra till en mer hållbar framtid.

Vid sidan om informationsarbetet arbetar vi med inspiration till förändring. Föreningen vill vara ett nätverk av människor som hjälper varandra att ta mer medvetna konsumtionsbeslut ur miljö- och rättviseperspektiv. Vår grundfilosofi är det smarta gamla ordspråket Reduce, Reuse, Recycle. Med tillägget Respect.

www.medvetenkonsumtion.org

Om Shopgun

Shopgun erbjuder en oberoende reklamfri och trovärdig kanal för utvalda kvalitetsrådgivare som vill förmedla egna köpråd kopplade till produkter på marknaden. Shopgun finns gratis för Android och kostar 15 kr för iPhone.

www.shopgun.se

Föreningen Medveten Konsumtion är till för dig som tror att man klarar sig alldeles utmärkt här i livet även om man konsumerar lite mindre, något mer genomtänkt och med mer hänsyn. Du når oss på http://www.medvetenkonsumtion.org


Om Föreningen Medveten Konsumtion

Medveten Konsumtion är en ideell förening som arbetar för ökad kunskap om konsumtionens effekter på miljön. Våra konsumtionsvanor är i nuläget ekologiskt ohållbara, riskabla för vår hälsa och oacceptabla ur ett globalt rättviseperspektiv. Vi ger inspiration i form av råd och tips för att motverka detta.