Vilka arrangörer under Almedalsveckan har bjudit på den klimatsmartaste maten & jobbat bäst med att visa upp de smarta valen som inspiration för andra? Här är finalisterna i tävlingen "Almedalens klimatsmartaste mat"!
Maten står för en stor del av Sveriges klimatpåverkan och Almedalsveckan är ett perfekt ställe att visa upp hur vi med enkla medel kan minska denna påverkan. För att uppmuntra Almedalsarrangörerna att göra klimatsmarta matval delar Världsnaturfonden WWF, Naturskyddsföreningen, Greenpeace Sverige, Djurens Rätt, Medveten Konsumtion, Svensk mat- och miljöinformation, Vegonorm, Ekoguiden, Fores, PUSH Sverige och CarbonCloud ut priset "Almedalens klimatsmartaste mat".
Varje år utvecklas maten under Almedalsveckan i positiv riktning. Många tänker idag på klimatet med kranvatten, inga eller biologiskt nedbrytbara tallrikar och bestick och framför allt genom god mat med klimatsmarta ingredienser. Speciellt satsar allt fler Almedalsarrangörer på växtbaserad mat, som generellt har låg klimatpåverkan.
Årets finalister är Jävligt Gott, Södertälje Kommun och Växtbaserat Sverige.
Prisceremonin sker onsdagen den 4 juli kl. 16.00–16.30 i Aftonbladets tält på Cramérgatan i Visby. Ceremonin inleds med en kort introduktion av klimatforskaren Fredrik Hedenus från Chalmers tekniska högskola och en panel med värdorganisationerna.
Mer information
Mer information om initiativet "Almedalens klimatsmartaste mat" hittar du här:
Kontakt
Har du frågor får du gärna höra av dig! Våra presskontakter svarar gärna på frågor och hjälper dig komma i kontakt med representanter för undertecknande organisationer!
Mail: kontakt@smartklimatmat.se
Per-Anders Jande
Ordförande, och miljöinformation
073-891 07 27
Alexandra Davidsson
Generalsekreterare, Medveten Konsumtion
073-081 36 30
Bakom initiativet Almedalens klimatsmartaste mat står Världsnaturfonden WWF, Naturskyddsföreningen, Greenpeace Sverige, Djurens Rätt, Medveten Konsumtion, Ekoguiden, Svensk mat- och miljöinformation, Vegonorm, Fores, PUSH Sverige och CarbonCloud.
Medveten Konsumtion arbetar med flera av de globala målen i Agenda 2030, men har en expertkunskap inom främst mål nr 12 – hållbar konsumtion och produktion. Vi erbjuder föreläsningar, workshops och utbildningar i hur du kan tänka för att konsumera medvetet och på vår hemsida finner du Råd & Tips för en klimatsmart vardag. Vi vill tillhanda all information för att var och en ska kunna ta hållbara beslut med hänsyn till miljö, hälsa och rättvis handel.
Vi står även bakom den digitala kartan: Ekoguiden
Intresset för ekologiska och miljösmarta produkter ökar snabbt i Sverige. Ekoguiden är din guide till eko, reko och vintage och är till för dig som gärna handlar second hand och helst fikar på kaféer med schyst producerat kaffe. Det är en digital karta som hjälper dig att hitta rätt bland verksamheter med ekologiskt, vegetariskt, närproducerat och rättvisemärkt sortiment för att bidra till en hållbar utveckling. Second hand och reparation är också med i guiden.
Medveten Konsumtion är en ideell förening som arbetar för ökad kunskap om konsumtionens effekter på miljön. Våra konsumtionsvanor är i nuläget ekologiskt ohållbara, riskabla för vår hälsa och oacceptabla ur ett globalt rättviseperspektiv. Vi ger inspiration i form av råd och tips för att motverka detta.