2021-10-29 04:30Pressmeddelande

Hela Sverige Circulerar

Kampanjen Hela Sverige Circulerar pågår på Tradera den 8-22 november.Kampanjen Hela Sverige Circulerar pågår på Tradera den 8-22 november.

Föreningen Medveten Konsumtion har sedan 2015 arrangerat Nordens största loppis Återvinningsfesten. Då samlades över 100 000 Stockholmare på gatorna i stadsdelen Hornstull för att fynda och sälja kläder och prylar. I sviterna av pandemin så lanserar föreningen nu en digital kampanj i samarbete med Tradera, Hela Sverige Cirkulerar, som äger rum mellan 8-22 November.

“Vi är just nu mitt i en brinnande klimatkris och konsumerar som att vi hade 4,2 jordklot” säger generalsekreterare Alexandra Davidsson som också kommer auktionera ut en föreläsning i hållbar och cirkulär konsumtion under kampanjen.

En av Medveten Konsumtions hjärtefrågor är att skapa cirkulenter. T ex hjälpte föreningen till att bygga upp Circular Monday, den internationella dagen för cirkulär konsumtion. Både Circular Monday och den nya kampanjen Hela Sverige Cirkulerar är initiativ för att utmana och på sikt avveckla Black Friday för att istället uppmuntra till cirkulär konsumtion, som är skonsam för både plånbok och planet.

Till kampanjen Hela Sverige Cirkulerar har flera svenska hållbarhetsprofiler erbjudit sig att auktionera ut alltifrån prylar de har hemma till signerade böcker och workshops till förmån för föreningen. Men alla uppmuntras att vara med och de som vill kan välja att skänka vinsten till föreningen för deras fortsatta arbete mot ett cirkulärt samhälle.

“Målet med evenemanget är att få hela Sverige att göra ett gemensamt ryck och rensa sina garderober, skåp och källare på saker en inte längre har behov av men som kan vara till glädje för någon annan. Pengarna som skänks går till Medveten Konsumtions arbete för att fler ska bli cirkulenter istället för slit och släng-konsumenter.” säger Ana-Marija Spajic som är projektledare för kampanjen.

Så här enkelt kan du delta:

  1. Rensa i skåpen hemma.

  2. Lägg upp auktioner på Tradera till förmån för Medveten Konsumtion.

  3. Sprid kampanjen till vänner.

  4. Se om du hittar något du behöver eller kanske en julklapp bland det som andra lägger upp via kampanjen.

Var med och hjälp till att sprida kampanjen när den är igång. Tillsammans kan vi få hela Sverige att cirkulera!


Om Föreningen Medveten Konsumtion

Föreningen Medveten Konsumtion skapar fler medvetna konsumenter i omställningen till en smartare värld - en värld av cirkulenter. De arbetar mycket för att upplysa om cirkulär konsumtion och myntade begreppet cirkulent som kom med på Svenska nyordslistan 2020. Föreningen arbetar med flera av de globala målen i Agenda 2030, men har en expertkunskap inom främst mål nr 12 – hållbar konsumtion och produktion. De erbjuder föreläsningar, workshops och utbildningar och vill tillhandahålla information för att varje företag och enskild konsument ska kunna ta hållbara beslut med hänsyn till miljö, hälsa och rättvis handel. De står bakom den digitala kartan Ekoguiden och har varit med och byggt upp den cirkulära rörelsen Circular Monday.