2020-05-12 12:26Pressmeddelande

Hon är en av framtidens kvinnliga ledare

null

Alexandra Davidsson, Generalsekreterare hos oss på föreningen Medveten Konsumtion har fått sin andra utmärkelse i år. Den 12 maj utsåg fackorganisationen Ledarna henne till en av 75 unga kvinnor som förespås vara en av Sveriges Framtida Kvinnliga Ledare.

Varje år rankar Ledarna landets 75 främsta unga kvinnor som innehar chefspositioner. Gemensamt för dessa kvinnor är att de gör skillnad och visar på värdet av ett bra ledarskap. De skriver på sin hemsida att de delar ut utmärkelsen för att vi vet hur viktigt det är med förebilder.

- Jag känner mig ärad och stolt. Jag hade inte varit där jag är idag utan mina kollegor och en organisation som tror på mig och det jag gör, jag är glad att mitt ledarskap uppmärksammas för det är ju givetvis ett erkännande, säger Alexandra.

Fotograf: Maja Brand

I mars 2020 utsågs Alexandra tillsammans med kommunikationsansvarig Jonna Elofsson Bjesse och ordförande Tony Christensen till tre av årets 33 hållbarhetstalanger under 33 år av Aktuell Hållbarhet. Tony utsågs även till topp 3 "Årets Miljöinfluencer" med Greta Thunberg hösten 2019. 

- Det känns extra roligt att föreningen valde att anställa mig som tillförordnad generalsekreterare där i januari 2016, jag var då 25 år och rykande färsk ut från studielivet. Visserligen hade jag tidigare kunskap på deltidsbasis av andra chefspositioner, men detta är mitt "första riktiga" jobb. Medveten Konsumtion har format mig och tillåtit mig att arbeta efter nya arbetsmodeller - som att följa sin energikurva, och jag hade inte varit där jag är idag utan det förtroendet, så tack för det, avslutar Alexandra. 

Alexandra rankades på varma listan (75-51), och årets vinnare blev Nina Åxman. Se hela listan här

Föreningen Medveten Konsumtion arbetar med flera av de globala målen i Agenda 2030, men har en expertkunskap inom främst mål nr 12 – hållbar konsumtion och produktion. Vi erbjuder föreläsningar, workshops och utbildningar i hur du kan tänka för att konsumera medvetet och på vår hemsida finner du Råd & Tips för en mer hållbar vardag. Vi vill tillhandahålla information för att varje enskild konsument ska kunna ta hållbara beslut med hänsyn till miljö, hälsa och rättvis handel.

Våra ledord: Information, inspiration och konsumentmakt.

Vi står bakom den digitala kartan Ekoguiden och har varit med och byggt upp den cirkulära rörelsen White Monday.

Intresset för ekologiska och miljösmarta produkter ökar snabbt i Sverige. Ekoguiden är din guide till eko, reko och vintage och är till för dig som gärna handlar second hand och helst fikar på kaféer med schyst producerat kaffe. Det är en digital karta som hjälper dig att hitta rätt bland verksamheter med ekologiskt, vegetariskt, närproducerat, second hand, återbrukat och rättvisemärkt.

White Monday är dagen för cirkulär konsumtion, som infaller måndagen innan Black Friday. Syftet är att lyfta alternativ till slit- och släng, alltså: hyra, dela, låna, byta, laga, second hand och återbruk. Idag finns många företag som jobbar med detta och vi har samlat dem under bannern White Monday. 2019 blev det totalt över 500 företag, organisationer och influencers som deltog i 23 länder.

www.medvetenkonsumtion.se

www.ekoguiden.se

www.whitemonday.in


Om Föreningen Medveten Konsumtion

Medveten Konsumtion är en ideell förening som arbetar för ökad kunskap om konsumtionens effekter på miljön. Våra konsumtionsvanor är i nuläget ekologiskt ohållbara, riskabla för vår hälsa och oacceptabla ur ett globalt rättviseperspektiv. Vi ger inspiration i form av råd och tips för att motverka detta.