2018-05-15 11:50Pressmeddelande

Imorgon är det Stora Bokbytardagen på över 80 ställen i Sverige

null

Onsdagen den 16 maj i år är det återigen dags för Stora Bokbytardagen. Dagen då hela Sverige byter böcker med varandra, var som helst, med vem som helst sedan 2009. I år växer evenemanget ytterligare och vi förväntas finnas på över 100 lokala bokbytarstationer över hela Sverige.

- All forskning visar att den fysiska närvaron av böcker betyder mer än vad vi tror för att få igång läsningen. Fler böcker på fler ställen helt enkelt. Att anordna bokbytarstationer gör ju dessutom att böckerna återanvänds och att vi får möjlighet att träffas och snacka böcker och läsupplevelser. Toppen!, säger Johan Anderblad, Sveriges Läsambassadör.

Intresset för Stora Bokbytardagen växer snabbt, 2017 registrerades ”officiella” bokbytarplatser på över 70 orter över hela Sverige och tack vare det stora intresset växer nu Stora Bokbytardagen.

Stora Bokbytardagen är en årlig kampanjdag som grundas i värdeorden mötesplatser, ökad läskunnighet, ökad integration och cirkulär och delningsekonomi. Bakom Stora Bokbytardagen står numera föreningen Medveten Konsumtion sedan 2017. Tanken är att alla människor ska ta med sig en bok på morgonen och komma hem med en ny. Lika enkelt som det är beskrivet, lika trevligt är det att göra.

- Föreningen Medveten Konsumtion anordnar det här för att vi vill göra det enkelt för människor att delta i cirkulär och delningsekonomi, och visa på att det också är riktigt roligt, säger Alexandra Davidsson, Generalsekreterare på Medveten Konsumtion. 

På hemsidan hittar du mer information om hur man enkelt kan skapa egna lokala event och redan registrerade platser för i år.

http://www.storabokbytardagen.se

För löpande uppdateringar och frågor vänligen kontakta oss på:

Facebook: http://www.facebook.com/storabokbytardagen

Föredrar du att ringa eller maila så nås vi här:

Vänliga hälsningar,

Alexandra Davidsson

Generalsekreterare Medveten Konsumtion, 0730813630

alexandra.davidsson@medvetenkonsumtion.org

Medveten Konsumtion arbetar med flera av de globala målen i Agenda 2030, men har en expertkunskap inom främst mål nr 12 – hållbar konsumtion och produktion. Vi erbjuder föreläsningar, workshops och utbildningar i hur du kan tänka för att konsumera medvetet och på vår hemsida finner du Råd & Tips för en klimatsmart vardag. Vi vill tillhanda all information för att var och en ska kunna ta hållbara beslut med hänsyn till miljö, hälsa och rättvis handel.

Vi står även bakom den digitala kartan: Ekoguiden

Intresset för ekologiska och miljösmarta produkter ökar snabbt i Sverige. Ekoguiden är din guide till eko, reko och vintage och är till för dig som gärna handlar second hand och helst fikar på kaféer med schyst producerat kaffe. Det är en digital karta som hjälper dig att hitta rätt bland verksamheter med ekologiskt, vegetariskt, närproducerat och rättvisemärkt sortiment för att bidra till en hållbar utveckling. Second hand och reparation är också med i guiden.

www.medvetenkonsumtion.se

www.ekoguiden.se


Om Föreningen Medveten Konsumtion

Medveten Konsumtion är en ideell förening som arbetar för ökad kunskap om konsumtionens effekter på miljön. Våra konsumtionsvanor är i nuläget ekologiskt ohållbara, riskabla för vår hälsa och oacceptabla ur ett globalt rättviseperspektiv. Vi ger inspiration i form av råd och tips för att motverka detta.