2012-11-20 13:06Pressmeddelande

Imorgon köper vi färsk fisk i Stockholm för 20 kr kilot!

null

Allt som oftast tipsar vi på föreningen Medveten Konsumtion om att låta bli att handla. Just imorgon och just på Stureplan i Stockholm kl 15.00 tycker vi att man ska passa på. Särskilt om man gillar fisk och vill bidra till ett hållbart fiske i regionen. 

Onsdagen 21 november kan du köpa fisk i Stockholm innerstad billigt värre. Yrkesfiskare från Stockholms skärgård, Hjälmaren och Mälaren säljer sin fisk till det pris de idag får av sina uppköpare. Dvs. till grossistpris. Billigt med andra ord. Ruskigt billigt. Och snacka om färskt!

Var: Stureplan (Sturehof)
När: Onsdag 21 november kl 15.00

Det väntas bli rusning så se till att du är där i tid. Försäljningen börjar kl 15.00 och förutom torsk för runt en tjuga per kilo så finns det bland annat färsk gös, lake, böckling och löjrom.

Försäljningen är en del i lanseringen av Stockholms Fiskmarknad. Ambitionen med Stockholms Fiskmarknad är att erbjuda oss som konsumenter bättre kvalitet samtidigt som fiskaren får bättre lönsamhet genom att kapa alla dyra mellanled. Dessutom får man som konsument veta var fisken man köper faktiskt kommer från. Inte helt olikt Bondens Marknad, för den som känner till den.

Vi på Medveten Konsumtion tycker generellt att man som konsument ska välja närproducerad mat. Tyvärr är det inte alltid lätt. Fisk i Stockholm är inget undantag. Trots att hela vår huvudstad är omgiven av fiskevatten. Dessutom får fisken ofta åka tur och retur till Västkusten för att säljas på auktion innan den kommer tillbaka till Stockholm. Väl berest och lite äldre. Därför tycker vi att en lokal fiskmarknad i Stockholm är en strålande idé och är övertygade om att fler håller med oss.

Det småskaliga kustfisket håller på att dö ut, trots att efterfrågan på fisk är stor. Vi är övertygade om att en fiskmarknad skulle bidra till ett mer hållbart, livskraftigt och småskaligt kustfiske, säger Henrik C Andersson, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen i Stockholm.

Kolla in Stockholms Fiskmarknad och gilla deras sida på facebook!  

Föreningen Medveten Konsumtion är till för dig som tror att man klarar sig alldeles utmärkt här i livet även om man konsumerar lite mindre, något mer genomtänkt och med mer hänsyn. Du når oss på http://www.medvetenkonsumtion.org


Om Föreningen Medveten Konsumtion

Medveten Konsumtion är en ideell förening som arbetar för ökad kunskap om konsumtionens effekter på miljön. Våra konsumtionsvanor är i nuläget ekologiskt ohållbara, riskabla för vår hälsa och oacceptabla ur ett globalt rättviseperspektiv. Vi ger inspiration i form av råd och tips för att motverka detta.