2014-12-15 15:07Pressmeddelande

”Inget NYP i jul” om föreningen Medveten Konsumtion får bestämma

null

Den här veckan körs kampanjen ”Inget NYP i jul”. Genom att låta bli NYProducerat i julklapp och istället unna sig något att återbruka gör vi gott. Både för miljön och den egna plånboken. Många vill tänka på miljön när de handlar men vet inte hur och kampanjen inspirerar fler till hur man faktiskt kan göra en insats, även i juletider.

- Det är bra när julen får sin rätta mening och inte handlar om konsumtion i den bemärkelsen, säger artisten Syster Sol som medverkar till att inspirera fler att köpa begagnat och second hand i julklapp.

Anledningen till kampanjen är att det behövs reflektion och nya synsätt på konsumtionen av julklappar. I år utgår kampanjen från de produkter som blivit utsedda till ”Årets julklapp” tidigare år. De här julklapparna är ofta lätta att hitta begagnade och på second hand. Kanske rent av i den egna garderoben eller i sitt vindsförråd? Därför tycker Medveten Konsumtion att det går lika bra att ge bort årets julklapp 2005 som årets julklapp 2014.

Men egentligen handlar det inte om Årets julklapp. Det handlar om en tankeväckare som vill inspirera till att ge bort, eller önska sig, second hand och sådant som inte är nyproducerat. En kampanj som avser att skapa reflektion kring våra konsumtionsmönster. Inte minst i juletid.

Några tips:

  • 1) Att handla second hand är klimatsmart. Utöver att vara klimatsmart så är begagnade produkter ofta till större grad giftfria, billiga och unika.
  • 2) Önska dig second hand i julklapp. Så kan vi hjälpas åt mot en schysstare jul.
  • 3) Känner du till din stads spännande second hand-butiker? Kolla annars in Ekoguiden som guidar till butiker med ett schysst utbud.
  • 4) Kolla om du hittar julklappen längst in i din egen garderob eller i en bortglömd kartong på vinden. Kanske finns där något som någon annan både behöver och vill ha? Annars kolla in begagnatsajter som Bjussa, Rensa Vinden, Blocket och Tradera.

- Vi vill visa att second hand fungerar året runt, även under julgranen. Att köpa nyproducerat innebär en stor klimatpåverkan vilket är viktigt att komma ihåg, inte minst under julen, säger Alexander Clemenson, generalsekreterare på Medveten Konsumtion.

För att intervjua Medveten Konsumtion om de bästa tipsen, kontakta:

Generalsekreterare Alexander Clemenson, tel: 073-634 90 66 alexander.clemenson@medvetenkonsumtion.org

Projektledare Philip Tolgen
philip.tolgen@medvetenkonsumtion.org 

Föreningen Medveten Konsumtion är till för dig som tror att man klarar sig alldeles utmärkt här i livet även om man konsumerar lite mindre, något mer genomtänkt och med mer hänsyn. Du når oss på http://www.medvetenkonsumtion.org


Om Föreningen Medveten Konsumtion

Medveten Konsumtion är en ideell förening som arbetar för ökad kunskap om konsumtionens effekter på miljön. Våra konsumtionsvanor är i nuläget ekologiskt ohållbara, riskabla för vår hälsa och oacceptabla ur ett globalt rättviseperspektiv. Vi ger inspiration i form av råd och tips för att motverka detta.