2019-09-30 23:55Pressmeddelande

Medveten Konsumtion inleder samarbete med tankesmedjan Global Utmaning

null

Konsumtion är ett ord på mångas läppar idag. Trots att fler har kunskap om dess påverkan på klimatet så fortsätter vi köpa nya kläder och spendera massvis med pengar på fenomen som Black Friday. När det gäller matvaror är vi inte mycket bättre och idag slängs en tredjedel av all mat som produceras. Handel över nätet ökar dramatiskt för varje år som går. Idag handlar i snitt 68% av svenskarna varor över nätet varje månad. En av de största utmaningarna i omställningen till ett mer hållbart samhälle är att minska transporternas negativa miljöpåverkan. Det krävs kraftfulla och konkreta åtgärder i kombination med förändrade beteenden för att vi ska kunna konsumera hållbart. Men hur tar vi oss dit? Och på vems axlar ligger ansvaret?

Hur påverkar din konsumtion klimatet? Hur påverkas din konsumtion av klimatpolitiken? Hur påverkar du politiken? Välkommen till samtal och diskussion om en hållbar konsumtion för klimatet och människans bästa! Under hösten anordnar vi tillsammans med tankesmedjan Global Utmaning och Kulturhuset Stadsteatern en serie om framtidsfrågor med fokus på konsumtionsklimat och klimatkonsumtion. Samtalet hålls på Kulturhuset Stadsteaterns nya scen Under Fontänen på Sergels Torg i Stockholm.

Det första samtalet med tema: mode och kläder som hölls 18/9 sändes live och går att ta del av här. Detta var det första samtalet av 3 under hösten om konsumtion på Kulturhuset Stadsteatern, en samtalsserie av Global Utmaning, Forum/Debatt och Medveten Konsumtion. Nästa samtal äger rum den 17 oktober och då diskuteras e-handel ur ett hållbarhetsperspektiv. Håll utkik i våra kanaler för mer info! 

Välkommen till samtal och diskussion om en hållbar konsumtion för klimatet och människans bästa!

Nästa samtal:

Onsdag, 17 oktober
17.30-18.30
Under Fontänen, Sergels Torg

Håll även utkik efter det sista samtalet den 11 november!

Vill du ha råd & tips på hur du kan konsumera mer hållbart? Ta också gärna del av våra märkningsguider för textillivsmedel och den splitternya för kosmetika!

Medveten Konsumtion arbetar med flera av de globala målen i Agenda 2030, men har en expertkunskap inom främst mål nr 12 – hållbar konsumtion och produktion. Vi erbjuder föreläsningar, workshops och utbildningar i hur du kan tänka för att konsumera medvetet och på vår hemsida finner du Råd & Tips för en klimatsmart vardag. Vi vill tillhanda all information för att var och en ska kunna ta hållbara beslut med hänsyn till miljö, hälsa och rättvis handel.

Vi står även bakom den digitala kartan: Ekoguiden

Intresset för ekologiska och miljösmarta produkter ökar snabbt i Sverige. Ekoguiden är din guide till eko, reko och vintage och är till för dig som gärna handlar second hand och helst fikar på kaféer med schyst producerat kaffe. Det är en digital karta som hjälper dig att hitta rätt bland verksamheter med ekologiskt, vegetariskt, närproducerat och rättvisemärkt sortiment för att bidra till en hållbar utveckling. Second hand och reparation är också med i guiden.

www.medvetenkonsumtion.se

www.ekoguiden.se


Om Föreningen Medveten Konsumtion

Medveten Konsumtion är en ideell förening som arbetar för ökad kunskap om konsumtionens effekter på miljön. Våra konsumtionsvanor är i nuläget ekologiskt ohållbara, riskabla för vår hälsa och oacceptabla ur ett globalt rättviseperspektiv. Vi ger inspiration i form av råd och tips för att motverka detta.