2022-06-17 04:41Pressmeddelande

Medveten Konsumtion lanserar gratiskurser för att skynda på klimatomställningen

Cirkulent- framtidens håbara konsument

Svenskarna konsumerar allt mer. Overshoot day, dagen då mänskligheten gjort av med budgeten av de förnybara resurser som jorden har möjlighet att förnya per år inträffade i Sverige redan 3 april (Overshootday.org). Cirka fyra månader tidigare från 2021 och resten av stora delar av världen. Samtidigt visar nya siffror att den svenska ekonomin bara är 3,4 % cirkulär (Circularity Gap Report Sweden). Därför släpper nu föreningen Medveten Konsumtion sina distanskurser gratis för sina privata medlemmar, nya och befintliga. Syftet är att inspirera fler till mer hållbara val.

I de globala hållbarhetsbetygen rankas Sverige ofta högt. Men när vi tittar närmare på vår konsumtion lever vi som om vi hade fyra jordklot. Överkonsumtion är ett problem i dagens samhälle och därför måste vi radikalt förändra våra konsumtionsmönster för att vi ska kunna nå  FN:s mål om en hållbar konsumtion och produktion till 2030. 

Och det finns hopp! Genom att minska människans resursanvändning och ställa om till en cirkulär ekonomi kan Sveriges resursförbrukning minska med hela 42,6 procent (Circularity Gap Report Sweden).

För att sprida kunskap, konkreta tips och inspiration att bli en mer cirkulär konsument har hållbarhetsföreningen Medveten Konsumtion nu beslutat att erbjuda sina distansutbildningar till alla sina privata medlemmar, existerande som nya. Det innebär tre utbildningar, med vardera fyra delkurser, under ett års tid. De tre temana är: Konsumtion, miljö och klimat, Hur du blir en cirkulent samt Så äter du mer hållbart.

“Det känns fantastiskt att kunna erbjuda våra utbildningar till alla våra privata medlemmar! Idag har varannan svensk klimatångest och majoriteten tror att det är mänskliga aktiviteter som är orsaken till klimatförändringarna. Vi som förening ser att genom att erbjuda hållbarhetsutbildningar kommer vi bidra till ökad kunskap och på sikt få fler hållbara och medvetna konsumenter. Vi tror på konsumentmakt samt att leva som användare och inte ägare av prylar. Att vi alla kan bli cirkulenter, framtidens konsumenter”, säger Alexandra Davidsson, generalsekreterare på Medveten Konsumtion. 

Medveten Konsumtion är en ideell förening som jobbar aktivt för att skapa ett cirkulärt samhälle och nå FN;s globala mål #12: Hållbar konsumtion och produktion.

 


Om Föreningen Medveten Konsumtion

Föreningen Medveten Konsumtion skapar fler medvetna konsumenter i omställningen till en smartare värld - en värld av cirkulenter. De arbetar mycket för att upplysa om cirkulär konsumtion och myntade begreppet cirkulent som kom med på Svenska nyordslistan 2020. Föreningen arbetar med flera av de globala målen i Agenda 2030, men har en expertkunskap inom främst mål nr 12 – hållbar konsumtion och produktion. De erbjuder föreläsningar, workshops och utbildningar och vill tillhandahålla information för att varje företag och enskild konsument ska kunna ta hållbara beslut med hänsyn till miljö, hälsa och rättvis handel. De står bakom den digitala kartan Ekoguiden och har varit med och byggt upp den cirkulära rörelsen Circular Monday.