2019-10-31 21:14Pressmeddelande

Medveten Konsumtion släpper nya "Kosmetikaguiden"

null

Föreningen Medveten Konsumtion vill göra det enklare för dig att välja rätt när du är ute i butikerna. Och visst kan märkningar kännas krångligt? Varje år uppdaterar vi våra märkningsguider för de vanligaste miljömärkningarna inom textil och livsmedel så att du enkelt kan se vad varje märkning uppfyller för krav. Dessutom har vi nu tagit fram en sprillans ny Kosmetikaguide! Varsågod - bara att publicera, ladda ner, ta med till butiken eller sprida!

Det finns en uppsjö av olika märkningar och certifieringar på livsmedel, kläder, rengöringsprodukter och elektronik, som markerar om produkten är ekologisk, tillverkad under schyssta förhållanden, hälsosam, djurtestad eller fri från gifter. För att få en snabb översikt över märkningarna kan du titta på våra populära märkningsguider med sammanställningar av de vanligaste märkningarna. Vi har sedan tidigare en märkningsguide för livsmedel, och en för textil.

I den nya Kosmetikaguiden har vi samlat information om hur de vanligaste märkningarna på hygien, hud- & hårvårdsprodukter, samt smink står sig när det kommer till miljö, kemikalier, hälsa och arbetsvillkor. Vad som är bäst får sedan var och en bestämma utifrån vad som känns viktigt för en själv. Guiden är helt gratis och finns att ladda ner på vår hemsida precis som vår livsmedelsguide och textilguide.

Självklart får du använda våra märkningsguider och denna information. Dock så är det viktigt att hänvisa till källan www.medvetenkonsumtion.se. 

Här kan du ladda ner guiderna som PDF (klick)!

Medveten Konsumtion arbetar med flera av de globala målen i Agenda 2030, men har en expertkunskap inom främst mål nr 12 – hållbar konsumtion och produktion. Vi erbjuder föreläsningar, workshops och utbildningar i hur du kan tänka för att konsumera medvetet och på vår hemsida finner du Råd & Tips för en klimatsmart vardag. Vi vill tillhanda all information för att var och en ska kunna ta hållbara beslut med hänsyn till miljö, hälsa och rättvis handel.

Vi står även bakom den digitala kartan: Ekoguiden

Intresset för ekologiska och miljösmarta produkter ökar snabbt i Sverige. Ekoguiden är din guide till eko, reko och vintage och är till för dig som gärna handlar second hand och helst fikar på kaféer med schyst producerat kaffe. Det är en digital karta som hjälper dig att hitta rätt bland verksamheter med ekologiskt, vegetariskt, närproducerat och rättvisemärkt sortiment för att bidra till en hållbar utveckling. Second hand och reparation är också med i guiden.

www.medvetenkonsumtion.se

www.ekoguiden.se


Om Föreningen Medveten Konsumtion

Medveten Konsumtion är en ideell förening som arbetar för ökad kunskap om konsumtionens effekter på miljön. Våra konsumtionsvanor är i nuläget ekologiskt ohållbara, riskabla för vår hälsa och oacceptabla ur ett globalt rättviseperspektiv. Vi ger inspiration i form av råd och tips för att motverka detta.