2013-12-02 12:01Pressmeddelande

Medveten Konsumtion tipsar om En jul utan NYP

null

Idag startar föreningen Medveten Konsumtion kampanjen ”Inget NYP i jul”. Många vill tänka på miljön när de handlar men vet inte hur. Genom att låta bli NYProducerat i julklapp och istället unna sig second hand gör man gott både för miljön och den egna plånboken. Detta är vad föreningen Medveten Konsumtion uppmanar till nu när årets klappkalas drar igång. Medveten Konsumtions projektledare Marcus Qvarnström finns tillgänglig för att ge de bästa tipsen för en jul utan NYP.

– Julen är förväntningarnas högtid. Förväntningar på att få en gåva och på att ge en gåva tillbaka. Det är härligt, men varför ge gåvor som tär på jorden? Vi har möjlighet att tänka på både oss själva, andra och miljön i stort när vi skaffar och önskar oss julklappar. Det är dags att också göra det, säger Marcus Qvarnström på Medveten Konsumtion.

”Inget NYP i jul” är en kampanj som manar till ett mer hållbart konsumtionsmönster.

Några av de bästa tipsen för en jul utan NYP som Medveten Konsumtion ger i kampanjen är följande:

1)  Handla second hand är klimatsmart. Utöver att vara klimatsmart så är begagnade produkter till större grad giftfria, billiga och unika.

2)  Önska dig second hand i julklapp. Så kan vi hjälpas åt mot en schysstare jul.

3)  Känner du till din stads spännande second hand-butiker? Kolla annars in Ekoguiden som guidar till butiker med ett schysst utbud.

4)  Kolla om du hittar julklappen längst in i din egen garderob eller i en bortglömd kartong på vinden. Kanske finns där något som någon annan både behöver och vill ha? Annars kolla in begagnatsajter som Bjussa, Rensa Vinden, Blocket och Tradera.

– Om alla i världen levde som i Sverige så skulle det krävas tre jordklot. Detta är två för mycket. Att hålla sig till second hand är ett enkelt sätt att återbruka det vi har tillgängligt och avstå från att nalla på ett fjärde ej existerande jordklot.  Så, från oss alla, till er alla; Inget NYP i jul, avslutar Marcus Qvarnström.

För att intervjua Medveten Konsumtion om de bästa tipsen, kontakta:
Projektledare Marcus Qvarnström, tel: 076-840 66 33
marcus.qvarnstrom@medvetenkonsumtion.org

Generalsekreterare Alexander Clemenson, tel: 073-634 90 66

alexander.clemenson@medvetenkonsumtion.org

Föreningen Medveten Konsumtion är en partipolitiskt och religiöst obunden förening som vill verka för en ökad kunskap om konsumtionens villkor och effekter på miljö och hälsa. Samt för att konsumtionen i mycket större utsträckning ska bli ett medvetet val och inte ske av bara farten. Vi tror på konsumentmakt: att man klarar sig alldeles utmärkt här i livet även om man konsumerar lite mindre och något mer genomtänkt, och att var och en faktiskt kan bidra till en mer hållbar framtid.

Föreningen Medveten Konsumtion är till för dig som tror att man klarar sig alldeles utmärkt här i livet även om man konsumerar lite mindre, något mer genomtänkt och med mer hänsyn. Du når oss på http://www.medvetenkonsumtion.org


Om Föreningen Medveten Konsumtion

Medveten Konsumtion är en ideell förening som arbetar för ökad kunskap om konsumtionens effekter på miljön. Våra konsumtionsvanor är i nuläget ekologiskt ohållbara, riskabla för vår hälsa och oacceptabla ur ett globalt rättviseperspektiv. Vi ger inspiration i form av råd och tips för att motverka detta.