2017-11-25 11:14Pressmeddelande

​Medveten Konsumtion uppmuntrar till En jul utan NYP

null

”Inget NYP i jul” är en kampanj som ska uppmuntra konsumenter att inte handla NYProduktion i jul utan istället börja anamma ett mer hållbart konsumtionsmönster, något som generellt sett är en trend i Sverige just nu. Trots en ökad medvetenhet kring hållbarhet har vi svenskar bland de största fotavtrycken i världen och det krävs 4,2 jordklot om alla skulle konsumera som svenskarna.

I år tog jordens resurser slut rekordtidigt. ”Overshoot Day”* inträffade redan den 2 augusti vilket är tidigare än någonsin. Varje år beräknar organisationen Global Footprint Network vilken belastning vår konsumtion har på jordens resurser och jämför med hur mycket jorden klarar av att återskapa på ett år. Mellanskillnaden är vår överkonsumtion som i dagsläget är omfattande. Vi lever med andra ord över våra miljömässiga tillgångar, både globalt och lokalt.


Julklappar second hand – gott för miljön och den egna plånbokenMedveten Konsumtion lanserar idag den årliga kampanjen ”Inget NYP i jul”, för att inspirera till förändring. Genom att låta bli NYProducerat i julklapp och istället unna sig second hand gör man gott både för miljön och den egna plånboken. Det uppmanar föreningen Medveten Konsumtion till nu när årets klappkalas drar igång.

Medveten Konsumtions Generalsekreterare Alexandra Davidsson ger de bästa tipsen för en jul utan NYP:

1) Handla second hand är klimatsmart. Utöver att vara klimatsmart så är begagnade produkter till större grad giftfria, billiga och unika. Och svenskarna är positiva till second hand! Traderas YouGov-undersökning visar att nästan hälften av alla svenskar säger ja till att ge begagnat, och i jul planerar man att lägga nästan 900 kr på second hand-klappar.

2) Önska dig second hand eller hållbara tjänster i julklapp så kan vi hjälpas åt mot en schysstare jul.

3) Känner du till din stads spännande second hand-butiker? Kolla annars in vår gratistjänst Ekoguiden som guidar till butiker med ett schysst utbud.

4) Kolla om du hittar julklappen längst in i din egen garderob eller i en bortglömd kartong på vinden. Kanske finns där något som någon annan både behöver och vill ha? Annars kolla in begagnatsajter som Tradera, Bjussa, Rensa Vinden, Blocket eller andra bytesgrupper på t ex Facebook. För inspiration kan du kolla på vår Youtube-film ”Måste julklappar vara nya?”

Medveten konsumtion efterlyser vettigare julhandelBetydligt fler vill värna om miljö, hälsa och rättvisa än de som i praktiken gör det genom sina konsumtionsbeslut.

– Varje tredje sekund tillverkas nya kemikalier och en vuxen människa beräknas ha drygt 100 kemikalier i sitt blod. En stor mängd av dessa krävs för kommersiella nyproducerade varor, säger Alexandra Davidsson. Vårt kemikaliesamhälle innebär ytterligare risker, inte bara för naturen utan även för vår egen hälsa. Förutom att vår konsumtion inte är miljömässigt hållbar eller särskilt hälsosam bygger den också på att människor i andra delar av världen utnyttjas genom oacceptabla arbetsvillkor. Det är i dagsläget till stor del tack vare detta utnyttjande som vi kan hålla så låga priser på våra varor och konsumera så mycket.

Kort sagt är våra konsumtionsvanor ekologiskt ohållbara, riskabla för vår hälsa och oacceptabla ur ett globalt rättviseperspektiv. Men Medveten Konsumtion menar att det går att ändra på genom att exempelvis nu – under den tiden på året vi konsumerar som allra mest – välja icke NYProducerade varor eller tjänster. Något som svenskarna dessutom är positivt inställda till.

Unika julklappar fyndas second hand
Hälften av svenskarna skulle kunna tänka sig att köpa en begagnad julklapp i år och lika många är positiva till att få en visar Traderas undersökning. På topplistan över klappar att få ligger samlarsaker som antikviteter och designklassiker, media (Cd-, DVd- och vinylskivor), leksaker samt hemelektronik.

– Den positiva inställningen till second hand beror främst på att det är bra för miljön, men också för att en begagnad julklapp känns unik, och att det inte bidrar till köphetsen. Att ge gamla prylar nytt liv genom att låta någon annan glädjas över dem är det mest hållbara man som konsument kan göra, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera.

Julklappar som man helst vill ge begagnat:

1.Samlarsaker 65%
2.Media 39%
3.Leksaker 35%
4.Accessoarer 33%
5.Hemelektronik, 23%
6.Märkeskläder 21%
7.Sportprylar 19%
8.Inget av ovan 17%

Julklappar som man helst vill få begagnat:

 1. Samlarsaker 58%
  2. Media 41%
  3. Hemelektronik 35%
  4. Accessoarer 35%
  5. Märkeskläder 27%
  6. Sportprylar 19%
  7. Leksaker 16%
  8. Inget av ovan 20%

(Topplisan är hämtad från Traderas YouGov-undersökning)

För att intervjua Medveten Konsumtion om de bästa tipsen, kontakta:

Generalsekreterare Alexandra Davidsson, tel: 073-081 36 30

Alexandra.davidsson@medvetenkonsumtion.org

Frågor kring YouGov-undersökningen:

Presschef på Tradera, Sofia Hagelin, 070-887 76 95
shagelin@paypal.com

http://www.medvetenkonsumtion.se/pressmeddelande-inget-nyp-jul

Föreningen Medveten Konsumtion är en partipolitiskt och religiöst obunden förening som vill verka för en ökad kunskap om konsumtionens villkor och effekter på miljö och hälsa. Samt för att konsumtionen i mycket större utsträckning ska bli ett medvetet val och inte ske av bara farten. Vi tror på konsumentmakt: att man klarar sig alldeles utmärkt här i livet även om man konsumerar lite mindre och något mer genomtänkt, och att var och en faktiskt kan bidra till en mer hållbar framtid.”

Medveten Konsumtion arbetar med flera av de globala målen i Agenda 2030, men har en expertkunskap inom främst mål nr 12 – hållbar konsumtion och produktion. Vi erbjuder föreläsningar, workshops och utbildningar i hur du kan tänka för att konsumera medvetet och på vår hemsida finner du Råd & Tips för en klimatsmart vardag. Vi vill tillhanda all information för att var och en ska kunna ta hållbara beslut med hänsyn till miljö, hälsa och rättvis handel.

Vi står även bakom den digitala kartan: Ekoguiden

Intresset för ekologiska och miljösmarta produkter ökar snabbt i Sverige. Ekoguiden är din guide till eko, reko och vintage och är till för dig som gärna handlar second hand och helst fikar på kaféer med schyst producerat kaffe. Det är en digital karta som hjälper dig att hitta rätt bland verksamheter med ekologiskt, vegetariskt, närproducerat och rättvisemärkt sortiment för att bidra till en hållbar utveckling. Second hand och reparation är också med i guiden.

www.medvetenkonsumtion.se

www.ekoguiden.se


Om Föreningen Medveten Konsumtion

Medveten Konsumtion är en ideell förening som arbetar för ökad kunskap om konsumtionens effekter på miljön. Våra konsumtionsvanor är i nuläget ekologiskt ohållbara, riskabla för vår hälsa och oacceptabla ur ett globalt rättviseperspektiv. Vi ger inspiration i form av råd och tips för att motverka detta.