2023-06-21 04:45Pressmeddelande

Ny cirkulär mötesplats gör entré under Almedalsveckan

Kruttornets parkeringHär vid Kruttornet - en hållbar arena kommer Återbruket ta plats.

För första gången tar nu Återbruket plats under Almedalsveckan, för att underlätta för arrangörer och gotlänningar att återbruka material, möbler och inventarier som används under veckan.

Återbruket kommer att hålla till på Kruttornet - En hållbar arena. Almedalsveckans alla utställare och arrangörer samt gotlänningar uppmanas att, istället för att slänga material, möbler, kläder och inventarier, besöka Medveten Konsumtion och deras Återbrukcontainer, för att hitta nya ägare till det som annars skulle slängas. Genom cirkulärt tänkande med omtanke och ansvar för vår planet underlättar Återbruket för Almedalsveckan att bli mer hållbar.
Under hela Almedalsveckan är Återbrukscontainern öppen för att ta emot hela och användbara saker, som du inte längre behöver. Under lördagen den 1/7 mellan 09.00 - 17.00 bjuds alla in till Återbruket då det som lämnats in under veckan söker nya ägare.

Mitt i en klimatkris, där vi pratar mycket om hållbarhet och har en kunskap om cirkulär ekonomi, är Sveriges ekonomi endast 3,4% cirkulär. Vi måste alla bli mer medvetna om hur vår konsumtion påverkar planeten och göra vad vi kan för att konsumera annorlunda och hålla saker i bruk längre. Vi vill visa att det är enkelt och roligt att konsumera hållbart och samtidigt hjälpa Almedalsveckan att tillsammans med gotlänningarna bli mer hållbar och cirkulär, hälsar Jennie Grute, Generalsekreterare på Medveten konsumtion.

Inga pengar byter händer. Inga transaktioner. En lördag där Återbruket praktiskt omsätter det alla snackar om, cirkulär konsumtion. Bytt istället för nytt. Lagat och inte slängt. Samtalen på scen inspirerar oss att gå från konsument till cirkulent, framtidens cirkulära konsument.

Återbruket 1 juli är en lustfylld aktion för ett mer cirkulärt samhälle och en interaktion mellan utställare, arrangörer och bofasta när Kruttornet - En hållbar arena visar att återbruket är det nya segertåget.

Medveten Konsumtion finns på plats för att ta emot saker och prata om hur vi kan leva mer cirkulärt under följande tider: Tisdag 13-15 | Fredag 13-16 | Lördag 9-17.

Krütet & Bodega, den intilliggande restaurangen, sker parallellt en folk- och matfest för bofasta och kvarvarande besökare i samklang med Återbruket. I samarbete med Stora COOP Visby har krögaren Robin Ingelse komponerat lördagens meny på råvaror som annars hade tvingats slängas. Allt för att minska matsvinnet. Till detta spinner COOP Records vinyler och den gotländska konstnären Erik Palmqwist som med sin konst kommenterar samtiden bjuder in till vernissage.

Om Återbruket
När: Lördag 1/7 | 09.00 - 17.00 | Var: Kruttornet - En hållbar arena.
Återbruket är en möjlighet för besökare att ta tillvara på befintliga saker istället för att konsumera nytt. Samt ett tillfälle för deltagare och utställare att ta ansvar och visa omtanke genom att, istället för att slänga, skänka saker för att återanvändas av någon som behöver dem.
Har du saker att lämna in? Maila almedalsveckan@medvetenkonsumtion.se och berätta
vad ni ämnar lämna in.
Evenemanget är öppet för alla och förhoppningen är att Återbrukscontainern är tom vid
slutet av dagen, och att det som riskerade att hamna på tippen istället har fått nya ägare.

Återbruket möjliggörs genom ett samarbete med Ragn-Sells Gotland som bistår med containern och infrastrukturen kring återbruket.


Kontakt:
Filip Adamo | En hållbar arena | filip@hus1.com | +46 707 77 00 37
Jennie Grute, Generalsekreterare | Medveten Konsumtion |
jennie.grute@medvetenkonsumtion.se | +46 73 430 5434


Om Föreningen Medveten Konsumtion

Föreningen Medveten Konsumtion skapar fler medvetna konsumenter i omställningen till en smartare värld - en värld av cirkulenter. De arbetar mycket för att upplysa om cirkulär konsumtion och myntade begreppet cirkulent som kom med på Svenska nyordslistan 2020. Föreningen arbetar med flera av de globala målen i Agenda 2030, men har en expertkunskap inom främst mål nr 12 – hållbar konsumtion och produktion. De erbjuder föreläsningar, workshops och utbildningar och vill tillhandahålla information för att varje företag och enskild konsument ska kunna ta hållbara beslut med hänsyn till miljö, hälsa och rättvis handel. De står bakom den digitala kartan Ekoguiden och har varit med och byggt upp den cirkulära rörelsen Circular Monday.


Kontaktpersoner

tf Generalsekreterare
Jennie Grute