2012-08-21 12:03Pressmeddelande

Öppet brev till Way Out West - Tack för maten!

null

Tack Way Out West för att vi under festivalen har fått ta del av ert arbete med att skapa en hållbar festival! Vi har i detta brev samlat våra tankar och funderingar samt tips på förbättringar efter vår helg på Way Out West. Vi vill börja med att ge er en hejdundrandes applåd till initiativet att inte sälja kött på festivalområdet. Vi tror att detta kan bidra till att frågan lyfts och i förlängningen inspirera till ökad medvetenhet kring köttproduktion och dess miljöpåverkan. Att ni som stor aktör och trendsättare väljer bort kött tror vi kan vända en attityd hos er målgrupp.

Under festivalen har vi träffat besökare för att lyssna till deras åsikter om ert miljöarbete samt tagit del av deras egen medvetenhet kring miljöfrågor. Här nedan är våra förslag på det vi och besökarna ser att ni skulle kunna ge ökat fokus: 

  • Det är alltid svårt med sophantering. Skräp och svinn är ofrånkomligt på en festival. Vi anser att festivalteamet i sig gör väldigt bra ifrån sig när det gäller sophanteringen men att problematiken kan ligga hos besökarnas inställning. Vi skulle därför vilja se att ni uppmuntrade besökarna till ännu bättre renhållning genom till exempel pantning av skräp. Många besökare frågade efter kompost, vilket kanske skulle kunna införas.
  • Det uppstår lätt ett överflöd av plastbestick, tallrikar och muggar på festival. Vi tror att det skulle kunna minska genom att uppmuntra besökarna att återvända sina plastbestick. Om besticken skulle kosta en slant kanske folk till och med skulle ta med sig en ”spork” i väskan och helt skippa plastbesticken.
  • Vi upptäckte att det fanns mer än trettio olika matträtter att njuta av på festivalområdet vilket besökarna inte alltid verkade ha uppfattat. För att uppmärksamma den otroliga variation av vegetarisk mat som finns är vårt förslag att sätta ihop en meny till besökarna redan innan festivalen.
  • Precis som Way Out West är en stor inspiratör för andra festivaler så tror vi även att ni kan ta vara på konkurrenternas idéer. Malmöfestivalen serverar till exempel bara kranvatten och på Roskilde kan man upptäcka urban gardening, syverkstad och komposttoaletter i Green City.
  • Vi har sett kritiken i medierna angående att det inte är samma miljöfokus på Stay Out West som på festivalområdet. Vi är medvetna om att det är svårt att påverka aktörerna utanför området på ett lika tydligt sätt som det är att till exempel ändra matutbudet. Vi skulle dock gärna se att ni kunde ställa höga krav även på dem då vi tror att det skulle kunna påverka till en större miljömedvetenhet i det långa loppet ute på krogar och restauranger.
  • Vi skulle gärna se att ert miljöarbetet stå ännu mer i rampljuset både på festivalområdet och på hemsidan. Det är okej att skryta när man faktiskt utför det man säger sig utföra!

På det stora hela ser vi mycket positivt på festivalens miljöarbete och ambitionen att göra ännu bättre ifrån sig från år till år. Vi har kommit fram till att festivalen inte bara är en inspiration för sina besökare utan även en förebild för andra festivaler. Detta har vi lyft i krönikor på vår hemsida samt diskuterat och delat med oss av via Facebook och Twitter. Vi har även funderat på hur festivalen inte bara kan påverka sina besökare utan även artisterna, vilket vi skulle vilja fördjupa oss i. Vi hoppas att även nästkommande  år få fortsätta recensera festivalen och ta med oss det vi lärt oss i år till andra festivaler och på så vis skapa en guide för människor som vill uppleva festivalsommaren på ett hållbart sätt.

Tack för den otroliga möjlighet vi fått att få besöka er, ta del av fin musik, god mat och engagerade besökare. Det har varit ett nöje!

Jenny Lagergren och Emma Grundström, Ekoguiden Göteborg

Här kan du läsa samtliga artiklar från Way Out West:

http://www.medvetenkonsumtion.org/nyheter

Presskontakt:

Jennie Johansson, projektledare för Ekoguiden

jennie.johansson@medvetenkonsumtion.org

Tel 0707-30 90 87

Föreningen Medveten Konsumtion är till för dig som tror att man klarar sig alldeles utmärkt här i livet även om man konsumerar lite mindre, något mer genomtänkt och med mer hänsyn. Du når oss på http://www.medvetenkonsumtion.org


Om Föreningen Medveten Konsumtion

Medveten Konsumtion är en ideell förening som arbetar för ökad kunskap om konsumtionens effekter på miljön. Våra konsumtionsvanor är i nuläget ekologiskt ohållbara, riskabla för vår hälsa och oacceptabla ur ett globalt rättviseperspektiv. Vi ger inspiration i form av råd och tips för att motverka detta.