2019-11-13 12:21Pressmeddelande

Planeten har inte råd med en julhandel som slår rekord i år igen

null

Nu inför julen är vi på väg mot en av de största tiderna av överkonsumtion någonsin. För nästan varje år shoppas det mer och mer - och trots att många sektorer minskar sina utsläpp, så minskar inte Sveriges utsläpp, främst på grund av tillverkningsindustrin och vår höga konsumtion. Hushållens konsumtion står fortfarande för två tredjedelar av Sveriges utsläpp.

Förra året julhandlade svenskarna för 80 miljarder kronor under december, en siffra som slog rekord - igen. Som jämförelse är det drygt sex gånger mer än regeringens totala klimat- och miljöbudget för 2020. Idag presenteras Årets Julhandelsprognos av Handelns Forskningsinstitut HUI Research (en prognos för detaljhandelsomsättningen i december), som visar att årets julhandel kommer öka med 3 procent och därmed slå rekord i år igen. Redan på Black Friday 29e november drar julhandeln igång, och i år förväntas försäljningen på Black Friday öka med 20 procent. Men planeten har varken råd med skenande readagar eller nya julhandelsrekord varje år.

- Överkonsumtionen är elefanten i rummet som vi måste hantera. Om alla levde som oss i Sverige skulle det krävas över fyra jordklot med naturresurser - det är helt ohållbart. Det är dags att handeln går i bräschen och tar sitt ansvar genom att göra det lätt för oss konsumenter att göra rätt genom att tillhandahålla alternativ som är cirkulära, säger Alexandra Davidsson, arrangör för White Monday och Generalsekreterare för Medveten konsumtion.

En opinionsundersökning som YouGov genomfört på uppdrag av Krav visar att svenska folket håller med oss om att den allra viktigaste insatsen för att minska klimatpåverkan är att minska sin konsumtion.

- Vi har många förslag för hur vi i praktiken kan göra konsumtionen mer hållbar. Vi kampanjar nu den 25/11, måndagen innan Black Friday med White Monday som globalt utmanar Black Friday och går i den cirkulära ekonomins anda, säger Alexandra Davidsson.

För mer information:

Alexandra Davidsson, arrangör för White Monday och Generalsekreterare för Medveten Konsumtion

073 081 36 30
alexandra.davidsson@medvetenkonsumtion.org

https://www.whitemonday.info/

https://www.facebook.com/events/334427733912030/

https://www.instagram.com/whitemonday2019/

hello@whitemonday.info 

--------------------------------------------------------------------------------------

Sex frågor att ställa sig inför köp:
1. Behöver jag verkligen den här prylen?
2. Hur ofta kommer jag att använda den här prylen?
3. Var ska jag förvara prylen, orkar jag sköta om och återvinna den?
4. Finns prylen begagnad, kan jag låna, hyra eller byta med någon?
5. Finns prylen i en variant som är mer miljöanpassad, lokalproducerad eller rättvist producerad?
6. Kan jag vänta några dagar eller veckor och se om jag fortfarande tycker att jag behöver prylen?

Medveten Konsumtion arbetar med flera av de globala målen i Agenda 2030, men har en expertkunskap inom främst mål nr 12 – hållbar konsumtion och produktion. Vi erbjuder föreläsningar, workshops och utbildningar i hur du kan tänka för att konsumera medvetet och på vår hemsida finner du Råd & Tips för en klimatsmart vardag. Vi vill tillhanda all information för att var och en ska kunna ta hållbara beslut med hänsyn till miljö, hälsa och rättvis handel.

Vi står även bakom den digitala kartan: Ekoguiden

Intresset för ekologiska och miljösmarta produkter ökar snabbt i Sverige. Ekoguiden är din guide till eko, reko och vintage och är till för dig som gärna handlar second hand och helst fikar på kaféer med schyst producerat kaffe. Det är en digital karta som hjälper dig att hitta rätt bland verksamheter med ekologiskt, vegetariskt, närproducerat och rättvisemärkt sortiment för att bidra till en hållbar utveckling. Second hand och reparation är också med i guiden.

www.medvetenkonsumtion.se

www.ekoguiden.se


Om Föreningen Medveten Konsumtion

Medveten Konsumtion är en ideell förening som arbetar för ökad kunskap om konsumtionens effekter på miljön. Våra konsumtionsvanor är i nuläget ekologiskt ohållbara, riskabla för vår hälsa och oacceptabla ur ett globalt rättviseperspektiv. Vi ger inspiration i form av råd och tips för att motverka detta.