2021-11-08 05:30Pressmeddelande

Skippa Black Friday och cirkulera istället

Hela Sverige Cirkulerar. Föreningen Medveten Konsumtion i samarbete med Tradera.

Hösten är här och det betyder att vi kan se fram emot en rad olika helgdagar ända fram till våren. Det är ingen nyhet att helgdagar blivit allt mer konsumtions-orienterade, vilket egentligen är förståeligt då vi vill förgylla vardagen under de kalla och mörka månaderna. Vi behöver alla någonting att se fram emot.

En tråkig höjdpunkt på hösten är Black Friday, en av världens största readagar, som infaller dagen efter Thanksgiving i USA. Black Friday är problematiskt då de billigare priserna uppmuntrar till ett köp-och-släng tänkande. En onödig överkonsumtion. Oavsett om det handlar om att köpa en större TV, ny mobil eller massa nya kläder så köps saker vi förmodligen inte behöver. Inte egentligen.

I Sverige konsumerar vi varje år som att vi hade drygt fyra gånger så många jordklot som vi har. Den överkonsumtionen tar både från nuvarande och framtida resurser, vilket innebär att djur, natur och människor i andra länder och kommande generationer får betala av skulden. Vi har redan börjat märka av klimatförändringar i form av allt mer frekventa översvämningar, värmeböljor och hårda vintrar.

Vi behöver ta ansvar för vår konsumtion och flytta vårt fokus från vad vi vill ha till vad vi behöver. När vi ser ett billigt pris som lockar oss till att köpa måste vi fråga oss vad det egentligen kostar. Vad är det ekologiska priset? Jag vill ha den nya mobilen, men behöver jag den? Sparar jag inte både på miljö, sociala orättvisor och pengar om jag låter bli att köpa en ny? Det betyder inte att vi inte får köpa saker, men vi kan köpa saker som är pre-älskade istället, samt färre saker med högre kvalitet. Saker som det lönar sig att reparera om de skulle gå sönder. Förr så ärvde vi stekpannor och möbler i generationer. Produkterna hade hög kvalitet, de var funktionella och bar på familjehistorier. Är det inte dags att återvända dit?

En motrörelse har väckts i spåret av överkonsumtionen och att allt fler svenskar har börjat cirkulera sina prylar på loppisar, online och i byt-och-skänk grupper. När våra jeans inte längre passar kan de göra en annan människa glad i många år till. Den 8e-22a november har Föreningen Medveten Konsumtion en välgörenhetsauktion där svenska folket uppmuntras att göra just detta: rensa sina garderober, skåp och källare på saker man inte längre har behov av men som kan vara till glädje för någon annan. Prylarna auktioneras ut för en chans till ett andra, tredje och kanske fjärde och femte liv. Kampanjen uppmuntrar inte att köpa mer prylar, utan att tänka som en cirkulent och låta saker vi ändå inte använder återanvändas av någon annan. Och kanske hittar du precis det du behöver på auktionerna, utan att behöva köpa något nyproducerat. Skippa Black Friday och saker som kostar mycket mer än vad prislappen egentligen berättar.

Du hittar kampanjen Hela Sverige Cirkulerar på Tradera den 8-22 november. De insamlade pengarna går till Föreningen Medveten Konsumtions fortsatta arbete att skapa medvetna konsumenter i omställningen till en smartare värld.

 


Om Föreningen Medveten Konsumtion

Föreningen Medveten Konsumtion skapar fler medvetna konsumenter i omställningen till en smartare värld - en värld av cirkulenter. De arbetar mycket för att upplysa om cirkulär konsumtion och myntade begreppet cirkulent som kom med på Svenska nyordslistan 2020. Föreningen arbetar med flera av de globala målen i Agenda 2030, men har en expertkunskap inom främst mål nr 12 – hållbar konsumtion och produktion. De erbjuder föreläsningar, workshops och utbildningar och vill tillhandahålla information för att varje företag och enskild konsument ska kunna ta hållbara beslut med hänsyn till miljö, hälsa och rättvis handel. De står bakom den digitala kartan Ekoguiden och har varit med och byggt upp den cirkulära rörelsen Circular Monday.