2018-11-15 07:00Pressmeddelande

Slipp ångesten på Black Friday, fira White Monday istället

null

Slipp ångesten på Black Friday, fira White Monday istället

Den 23 november är det återigen dags för Black Friday - dagen som inte alls går ihop med de senaste klimatrapporterna. Men i Sverige har över 130+ företag, organisationer & influencers skapat en motpol till dagen, för att visa på alternativ till nykonsumtion. WWF, Naturskyddsföreningen och Cradlenet är exempel på organisationer som står bakom kampanjen White Monday.

Under hösten har flera rapporter släppts som visar att vi har max elva år på oss att hålla oss under 2-gradersmålet i Parisavtalet. IPCC:s klimatrapport och WWF:s Living Planet rapport visar på en tydlig koppling mellan vår överkonsumtion och överlevnaden för allt liv på jorden. Dessutom har YouGov i november genomfört en undersökning som visar att mer än var tredje svensk känner stress, ångest eller avsmak inför Black Friday*.

Lösningen är White Monday, som infaller den 19 november, måndagen innan Black Friday. Kampanjen tar avstånd från den överkonsumtion som Black Friday medför, och visar istället upp mängder av alternativ till nykonsumtion. På hemsidan www.whitemonday.se finns mängder av prova på-rabatter på reparation, second hand & hyra av varor. Det gör det lätt för konsumenter att hitta alternativ som inte tär på miljön.

– White Monday är ett utmärkt tillfälle att informera om de negativa konsekvenser som den ökade konsumtionen kan leda till – dels i form av klimatutsläpp, dels allvarlig påverkan på djur och natur på jorden. Det är också en unik chans att förklara att du som privatperson kan göra skillnad, genom att exempelvis köpa kvalitet som håller och begagnat eller dela inköp med grannar.
- Håkan Wirtén, generalsekreterare Världsnaturfonden WWF.

Drygt en tredjedel av svenskarna är konsumtionströtta – alltså känner en olust kring att köpa och konsumera nyproducerade varor, enligt en Sifo-undersökning**. Samtidigt uppmuntrar handeln till köphets och överkonsumtion.

Regeln för att få delta som samarbetspartner i White Monday är löftet att avstå Black Friday. Under måndagen kommer samtliga deltagare sprida budskapet i sociala medier under hashtagen #whitemonday. Håll utkik efter vitdekorerade butiker, vitklädda medarbetare samt bilder och filmer i internets alla vråer.

– Vi blir inte lyckligare av mer prylar som står och samlar damm i våra hem, det visar allt fler studier***. Det som däremot gör människor lyckligare är att uppleva saker med familjen, och tjänster som ger oss mer tid i vardagen. Upplevelser och tidssparande tjänster borde därför ha högre status i vårt stressade samhälle, istället för en ännu mer högupplöst platt-TV eller ny mobil.
- Elin Bergman, ordförande för det cirkulära ekonominätverket Cradlenet.

White Monday lanserades första gången 2017. Initiativtagare till White Monday är Henning Gillberg på Repamera, som i år arrangeras tillsammans med Medveten Konsumtion. Med i kampanjen finns över 130+ företag, influencers och organisationer från olika branscher. Se hela listan på whitemonday.se.

Kontakt

Alexandra Davidsson, Talesperson, Generalsekreterare för Föreningen Medveten Konsumtion, alexandra.davidsson@medvetenkonsumtion.org, 0730813630

Henning Gillberg, Grundare och Talesperson, henning@repamera.se, 0761469484

Undersökningarna

* Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 24-26 oktober 2018 har sammanlagt 1013 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18+ år i Sverige.

** Kantar Sifo via webbpanel mellan 21-26 september 2018. Totalt intervjuades 1317 personer från svenska allmänheten 18-79 år. Undersökningen beställdes av Tradera.

*** Buying time promotes happiness. http://www.pnas.org/content/early/2017/07/18/1706541114.full

Faktaruta ”Vad är cirkulär ekonomi?”

I en cirkulär ekonomi finns inget avfall utan alla resurser används om och om igen.

Exempel på affärsmodeller som utgår från en cirkulär ekonomi:

  • Tillhandahåller funktion istället för produkt. Man hyr funktionen ”transport” istället för att köpa en bil.
  • Möjliggör delande och gemensamt nyttjande av varor, ex genom appar.
  • Förlänger varors livslängd genom underhåll, återbruk och reparation.
  • Möjliggör försäljning av varor som man inte behöver längre, t ex second hand.

– Cirkulär ekonomi är precis som bra entreprenörskap - det handlar egentligen om att göra mer av mindre, säger Liselotte Norén, grundare av Refo

Black Friday

Dagen Black Friday tog form i USA som startskottet för julhandeln, som börjar dagen efter Thanksgiving den fjärde torsdagen i november. Dagen har varit början för landets julhandel sedan 1952, men begreppet ”Black Friday” uppkom i början av 2000-talet. Det svarta syftar till att försäljningssiffror går från röda till svarta, alltså från skuld till vinst. Vissa hävdar att namnet härstammar från Philadelphia där det uppkom för att förklara det enorma trafikkaos som skapades efter Thanksgiving. Black Friday fick sitt genombrott i Sverige år 2013.

White Monday

www.whitemonday.se

#whitemonday

Citat från samarbetspartners (fria att användas)

– Black Friday rimmar illa med den klimatångest och miljöstress som alltfler känner. Hela vår affär handlar ju om att främja återbruk och att låta bra saker få leva längre. Därför är White Monday något vi självfallet vill stödja.
Sofia Hagelin, presschef på Tradera.

- Vi är väldigt glada över att vara en del av White Monday i år igen för att inspirera fler till en mer hållbar livsstil där prylar och kläder lever långa liv, älskas och respekteras. Sellpy förespråkar ett cirkulärt förhållningssätt till ägande och har som ambition att göra det lika enkelt att handla second hand som att köpa nyproduktion. Tillsammans kan vi under White Monday öka statusen för second hand och normalisera hållbara konsumtionsmönster.
Lisa Book Hållbarhetschef på Sellpy

- White Monday är en bra manifestation för att väcka uppmärksamhet kring att konsumtionen börjar ta nya former - så det är hög tid för företag att börja fundera på nya modeller för affärserbjudande där resurser bevaras om och om igen.
Ann-Sofie Granzell, ordförande för CirEko - Näringslivets arena för Cirkulära Affärer

- Blocket har i 20 års tid varit en motor inom den cirkulära ekonomin där miljontals svenskar återbrukar varor varje år och genererar stora miljö- och klimatbesparingar. Att genom ökad begagnathandel bidra till en hållbar värld är Blockets syfte. Därför är White Monday ett initiativ vi vill delta i.
Linnéa Aguero, presschef & hållbarhetsansvarig på Blocket

- White monday är ett ypperligt initiativ för att mobilisera företag och organisationer som vill stå upp mot en bedrövlig dag för vår moderjord. Men den verkliga makten ligger hos konsumenterna; när människor som du och jag ställer oss upp och kräver ett slut på ohållbar överkonsumtion. Det är så vi skapar hållbar förändring på riktigt, tillsammans! Konsumtion är en pulsåder i vår ekonomi. Men White Monday är ett tydligt ställningstagande mot överkonsumtion och att det finns hållbara alternativ för att driva en sund och hållbar konsumtion.
Fredrik Hedström, Founder på Rebox AB

- White Monday går väl i linje med vår satsning på att Miljönär-märka verksamheter som jobbar för att konsumenter ska laga, låna och återanvända istället för att köpa nytt. Förebyggande av avfall toppar prioriteringen i EU:s avfallshierarki. Genom att utnyttja resurserna effektivt, förändra konsumtionsmönster och förlänga produkternas användningstid kan mängden avfall minskas.
Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef på Avfall Sverige

- Det är fantastiskt med initiativ som White Monday som bidrar till en ökad miljömedvetenhet
Elsa Bernadotte, medgrundare på maträddar-appen Karma

- Vi ser en tydlig trend mot hållbart resande och hållbar turism och satsningar som White Monday ser vi som ett spännande inslag för att accelerera denna viktiga utveckling då resande utgör en stor del i varje människas konsumtion.
Richard Lindberg, grundare, One Planet Rating

- Trenden att fler vill ta tåget är tydlig, men det måste också vara prisvärt för att locka fler resenärer till tåget från andra transportmedel. Genom att rusta upp äldre vagnar istället för att köpa nya kan vi erbjuda bättre priser på tågresan, men även köra andra linjer som annars inte går att få ekonomi i eftersom det kräver stora investeringar.
Marco Andersson, Marknadschef Snälltåget

- Tyvärr är kunskapen kring hållbar konsumtion och cirkulär ekonomi alldeles för låg, därför satsar vi på thegoals.org på utbildning för hållbar utveckling genom att erbjuda ett gratisverktyg. Inget är så svårt att det inte går att läsa ett mål åt gången.
Hannah Stanton, Director, thegoals.org

- Det mesta av det vi köper används inte, och bidrar ju till att tära på jordens resurser. Därför arbetar vi dagligen för att minska prylsvinnet. Så istället för att köpa något nytt på Black Friday, hyr det du behöver. 
Ola Degerfors, Grundare, Hygglo.


Om Föreningen Medveten Konsumtion

Medveten Konsumtion är en ideell förening som arbetar för ökad kunskap om konsumtionens effekter på miljön. Våra konsumtionsvanor är i nuläget ekologiskt ohållbara, riskabla för vår hälsa och oacceptabla ur ett globalt rättviseperspektiv. Vi ger inspiration i form av råd och tips för att motverka detta.