2018-12-21 14:22Pressmeddelande

​Slit-och-släng är historia

null

I svallvågorna av höstens händelser kring White Monday och Årets julklapp - det återvunna plagget har ett nytt ord tittat fram. Lagom till julledighetens höjdpunkt Mellandagsrean lanseras ordet ”Prylsvinn”, som beskriver prylar när dem inte används. Ett perfekt ord för att enkelt formulera problemen kring vår slit-och-släng konsumtion, eller ännu tydligare, vår köp-och-släng konsumtion.

110 kg koldioxid. Så mycket utsläpp genererar produktionen av en ny smartphone. Ungefär lika mycket utsläpp som krävs för att producera och frakta mat för en vuxen person under en hel månad, eller en 1100 mil lång tågresa. Ju nyare modell, desto svårare är det att byta ut trasiga eller förbrukade delar, såsom display och batteri.

Ebrahim Alreijal, mobiloperatör från Malmö. Fotograf: Henning Gillberg

- Det blir svårare och svårare att laga smartphones, och de nya modellerna är nästan omöjliga att laga. De gör det svårt så att vi ska köpa nya telefoner istället, säger mobilreparatören Ebrahim Alreijjal från Malmö. Hantverkarskickligheten försvinner i västvärlden, medan nyproducerande fabriker blir fler och fler. Vi lever i en tid av oreglerat köp-och-släng, samtidigt som hållbarhet står högst upp på världspolitikens agenda.

Du kanske har hört uttryck som ”Den står bara och samlar damm ändå, ska försöka rota fram den i garderoben” när någon frågar om en borrmaskin att låna, eller ”Det är billigare att köpa ny än att laga” när någon rättfärdigar sitt nyinköp av en elektronikprodukt? En av vår tids största hållbarhetsutmaning är nämligen prylsvinnet, som egentligen är ett lättlöst problem. Här är tre enkla förslag för att minska ditt prylsvinn:

 1. Börja hyra prylar, och hyr ut dina egna när dem inte används via digitala marknadsplatser.
 2. Börja laga dina prylar, allt från kläder till elektronik. Detta kommer per automatik leda till att du köper prylar som är lättlagade.
 3. Köp & sälj begagnat - Du både minskar dina utgifter och får kontakt med människor i ditt närområde.

Det allra viktigaste är givetvis att ta genomtänkta konsumtionsbeslut, så börja med att fundera om du verkligen behöver det du tänkt köpa. Och vem vet, kanske sitter du på en guldgruva därhemma? Utmana dig själv under 2019 och se vad du kan tjäna på att hyra ut dina prylar.


Ebrahim Alreijal, mobiloperatör från Malmö. Fotograf: Henning Gillberg

Såhär kan man använda ordet prylsvinn:

 • ”Jag har börjat hyra ut mina verktyg, för att minska prylsvinnet.”
 • ”Vi har som nyårslöfte att bara köpa begagnat, nu får det vara nog med prylsvinnet!”
 • ”Nej nu har jag fått nog av prylsvinnet, dags att laga grejerna i helgen!"
 • Presskontakt:

  Alexandra Davidsson, Generalsekreterare på föreningen Medveten Konsumtion
  0730813630
  alexandra.davidsson@medvetenkonsumtion.org 

  Henning Gillberg, grundare av White Monday och Repamera
  0761469484
  henning@repamera.se 

  Hitta fler på www.prylsvinn.se

  Bakgrund:

  Den 17 december lanserades ordet prylsvinn av WWF, Hygglo, IVL, Blocket, Sellpy, Naturskyddsföreningen, Repamera och Medveten Konsumtion. https://www.dn.se/debatt/ny-markning-kan-hjalpa-till-att-minska-prylsvinnet/


  Om Föreningen Medveten Konsumtion

  Medveten Konsumtion är en ideell förening som arbetar för ökad kunskap om konsumtionens effekter på miljön. Våra konsumtionsvanor är i nuläget ekologiskt ohållbara, riskabla för vår hälsa och oacceptabla ur ett globalt rättviseperspektiv. Vi ger inspiration i form av råd och tips för att motverka detta.