2022-08-16 06:04Pressmeddelande

Snart dags för Nordens största loppis - Återvinningsfesten i Hornstull

Återvinningsfesten arrangeras av föreningen Medveten KonsumtionÅtervinningsfesten arrangeras av föreningen Medveten Konsumtion

Den 28 augusti 2022 förvandlas ännu en gång kvarteren öster och väster om Långholmsgatan i Stockholm till en folkfest när Hornstullsborna säljer eller skänker bort sina prylar. Längs gatorna erbjuds allt från handgjord tvål till rullskridskor, klädställningar med fynd, musik och ansiktsmålningar.

Varje år sedan 2004 fylls gatorna i Hornstull av peppade försäljare och loppisentusiaster för Återvinningsfesten och föreningen Medveten Konsumtion har sedan 2015 hållit i arrangemanget. År 2016 slogs besöksrekord med drygt 100 000 besökare och det rekordet hölls både 2017 och 2018. På grund av pandemin har eventet varit inställd sedan 2019, men i år är den efterlängtade loppisen äntligen tillbaka!

Återvinningsfesten är etablerad, välkänd och efterlängtad av boende i Hornstull. Det är både en loppis och en folkfest där besökare kan tillbringa en heldag med att köpa begagnat, närproducerat och vara med på olika aktiviteter. Lokala företag i Hornstull deltar med olika erbjudanden och populära cirkulära företag arrangerar aktiviteter under dagen.

Hornstull Centrum, som är sponsor och mittpunkten för Återvinningsfesten, kommer sätta upp en pop-up butik inne i gallerian där besökare kan handla snygga vintagekläder. Här kan ni även lära er om möbeltapetsering av Johanna Schyllert från Stilbrott som står och syr på plats. Utanför Hornstull Centrum hittar ni fler sponsorer för Återvinningsfesten: Tise, Emmaus Stockholm och Campusbokhandeln som alla erbjuder olika aktiviteter och tävlingar.

Tise kommer ha en pop-up med vintageplagg och tävlar ut en designerväska. Hos dem får du även hjälp att sätta upp ett eget Tise-konto och sälja vidare dina prylar på Återvinningsfestens digitala marknadsplats som äger rum i en vecka efter loppisen i Hornstull.

Emmaus Stockholm sätter upp spännande cirkulära workshops. Du har möjlighet att pyssla ihop din egen ljusstake av kaffefat och trycka dina egna cirkulära T-shirt på plats. De visar även bilder från återvinningskämpar i andra delar av världen som gör världen lite mer hållbar varje dag. 

Campusbokhandeln kommer ha med sig begagnad skönlitteratur som de delar ut helt gratis. De kommer även ha ett quiz där det går att vinna presentkort samt dela ut flyers med 5 % rabatt på deras sortiment.

Medveten Konsumtion, arrangören för Återvinningsfesten, kommer självklart också finnas på plats. Besök dem utanför kansliet på Lindvallsplan 10 för att diskutera konsumtionsfrågor och hållbarhet. De säljer även begagnade prylar.

I år kommer Medveten Konsumtion be alla som ställer ut att bli medlemmar i föreningen (ordinarie medlemspris 95 kr) för att stötta arrangemanget av Återvinningsfesten och föreningens arbete till att skapa ett cirkulärt samhälle. På Återvinningsfesten är det boende i Hornstull som ställer ut sina prylar, men besökare från hela Sverige är hjärtligt välkomna att besöka loppisen!


Om Föreningen Medveten Konsumtion

Föreningen Medveten Konsumtion skapar fler medvetna konsumenter i omställningen till en smartare värld - en värld av cirkulenter. De arbetar mycket för att upplysa om cirkulär konsumtion och myntade begreppet cirkulent som kom med på Svenska nyordslistan 2020. Föreningen arbetar med flera av de globala målen i Agenda 2030, men har en expertkunskap inom främst mål nr 12 – hållbar konsumtion och produktion. De erbjuder föreläsningar, workshops och utbildningar och vill tillhandahålla information för att varje företag och enskild konsument ska kunna ta hållbara beslut med hänsyn till miljö, hälsa och rättvis handel. De står bakom den digitala kartan Ekoguiden och har varit med och byggt upp den cirkulära rörelsen Circular Monday.