2019-04-30 13:47Pressmeddelande

Snart dags för Stora Bokbytardagen - då hela Sverige byter böcker

null

Torsdagen den 16 maj 2019 är det Stora Bokbytardagen. Ta med dig en bok hemifrån och byt med någon annan. Vem som helst får anordna en bokbytarstation: det kan vara bibliotek, kulturhus, kaféer och butiker.

Stora Bokbytardagen startades 2009 som ett frivilligt initiativ av Ida Torkkeli och Joakim Karlsson och drivs av föreningen Medveten Konsumtion sedan 2017. Dagen är till för att uppmuntra till mer läsande och lärande. Det är även ett perfekt tillfälle att få boktips och träffa nya människor du kanske aldrig annars mött. 2018 arrangeras det över 100 fasta bokbytarstationer på över 50 platser runt om i hela Sverige.

Vill du också hålla i en bokbytarstation? Det kostar ingenting och öppettiderna bestämmer du själv. Gå in på www.storabokbytardagen.sef ör att registrera ditt event.

Under dagen har ni möjlighet att vara kreativa: kanske bjuda in en författare, ha högläsning, skrivarkurs eller poesikväll. Glöm inte att hashtagga #storabokbytardagen när ni lägger ut bilder på sociala medier.

Flera av FNs mål i Agenda 2030 tar upp vikten av arbete för hållbarhet och att resurser måste läggas ner för att skapa en hållbar framtid. Inom detta vill vi verka som en inspirations- och kunskapskälla till alternativa metoder, där vi visar exempel på en annorlunda och hållbar kultur, som man kan delta i över hela landet.

Föreningen fanns på plats förra året med ett lokalt event i Hornstulls Galleria, och kommer göra så även i år den 16 maj 2019, kl 15-20.

Just nu söker vi någon organisation eller person som kan ta över Stora Bokbytardagen framöver, då vi tyvärr inte kommer att ha möjlighet till det på grund av minskade medel. Kontakta oss för mer information. Det går bra att registrera sin lokala bokbytarstation på vår hemsida så länge, vi vill gärna att dagen lever kvar!

Medveten Konsumtion arbetar med flera av de globala målen i Agenda 2030, men har en expertkunskap inom främst mål nr 12 – hållbar konsumtion och produktion. Vi erbjuder föreläsningar, workshops och utbildningar i hur du kan tänka för att konsumera medvetet och på vår hemsida finner du Råd & Tips för en klimatsmart vardag. Vi vill tillhanda all information för att var och en ska kunna ta hållbara beslut med hänsyn till miljö, hälsa och rättvis handel.

Vi står även bakom den digitala kartan: Ekoguiden

Intresset för ekologiska och miljösmarta produkter ökar snabbt i Sverige. Ekoguiden är din guide till eko, reko och vintage och är till för dig som gärna handlar second hand och helst fikar på kaféer med schyst producerat kaffe. Det är en digital karta som hjälper dig att hitta rätt bland verksamheter med ekologiskt, vegetariskt, närproducerat och rättvisemärkt sortiment för att bidra till en hållbar utveckling. Second hand och reparation är också med i guiden.

www.medvetenkonsumtion.se

www.ekoguiden.se


Om Föreningen Medveten Konsumtion

Medveten Konsumtion är en ideell förening som arbetar för ökad kunskap om konsumtionens effekter på miljön. Våra konsumtionsvanor är i nuläget ekologiskt ohållbara, riskabla för vår hälsa och oacceptabla ur ett globalt rättviseperspektiv. Vi ger inspiration i form av råd och tips för att motverka detta.