2021-03-12 09:10Pressmeddelande

♳ Stoppa plastdemin! För miljön, naturlivet och människors hälsa

Sugrör och plastbestickDen 15 mars på Internationella Konsumentdagen går konsumenter över hela världen samman för att minska plastanvändningen.

World Consumer Rights Day, Internationella konsumentdagen, är ett årligt tillfälle som syftar till att lyfta fram konsumenternas kraft och deras rättigheter för en rättvis, säker och hållbar marknadsplats för alla.

På årets internationella konsumentdag (15 mars) går Medveten Konsumtion, konsumentföreningar och privatpersoner över hela världen samman för att minska användandet av fossil plast och de föroreningar som detta skapar.

Vi står för närvarande inför en global plastföroreningskris. Även om plast kan vara ett mycket användbart material i vardagen har vår konsumtion och produktion av plast blivit ohållbar.

Pew Charitable Trusts & SYSTEMIQ-rapporten Breaking the Plastic Wave, som släpptes i augusti 2020, visar att vi kan minska de årliga plastflödena i havet med cirka 80% under de närmaste tjugo åren genom att använda befintliga lösningar och tekniker. Ingen enskild lösning kan uppnå detta mål; snarare bryter vi vågen av plast endast genom att vidta omedelbara, ambitiösa och samordnade åtgärder.

Nu under COVID-19-pandemin är det extra viktigt att lyfta fram och ta itu med plastföroreningar eftersom vi ser en ökning av fossil plastanvändning till ansiktsmasker, handskar och livsmedelsförpackningar. 

"Att minska vår plastanvändning är inte bara nödvändigt, utan avgörande. Det är så lätt att tänka att den lilla plast jag använder i min vardag ändå inte gör någon skillnad, men det är fel. All plast gör skillnad. Faktum är att all plast som tillverkats sedan 1950-talet och som hamnat i naturen finns fortfarande kvar. Genom att minimera vår användning av fossil plast kan vi få en renare miljö, skydda djur och växter samt förbättra människor hälsa. " 

säger Alexandra Davidsson, Generalsekreterare på föreningen Medveten Konsumtion

 

5 enkla saker du kan göra för att minska din plastanvändning

  1. Återanvänd en och samma tygkasse, gärna i återvunnet material och nätform, när du handlar.

  2. Använd matbehållare i glas eller metall istället för plast.

  3. Handla varumärken som har refill förpackningar så att du smidigt kan fylla på din tvålbehållare som ett exempel.

  4. Undvik skönhetsprodukter som innehåller mikroplaster.

  5. Skaffa en vattenflaska i metall eller glas och ha med överallt istället för att köpa dyrt lastbilsfraktat vatten som förorenats i en plastflaska.

Vattenflaskor i metall

Vattenflaskor i metall ett bättre alternativ än plast

Vilken är egentligen den miljövänligaste bärkassen? 

Det korta svaret är den som används flest gånger!

Det långa svaret är att det finns fördelar och nackdelar med olika varianter. 

1. Engångsplastkassar
Dessa är det minst långsiktigt hållbara alternativet. Desto mindre onödigt engångsplast som tillverkas, slängs och hamnar i naturen desto bättre. Vill du ändå använda engångskassar, återanvänd dem så länge det går. 

2. Tygkassar
Det positiva är att de håller länge, det negativa är att det krävs otroligt mycket resurser i form av vatten, energi och råvara att tillverka textil. Så skaffar du en textilkasse, se till att använda den länge. Ett extra hållbart val är en tygkasse i nät eftersom det då går åt mindre textil. Det bästa är en tygkasse av återbrukat material.

3. Återvunna plastkassar
Bärkassar i återvunnet plast finns numera att köpa lite varstans. En sådan är ett bra alternativ - men bara om den används länge och flera gånger!

Vill du veta mer om för och nackdelar med olika bärkassar kan vi rekommendera Konsumentföreningen Stockholms rapport om bärkassar här.

Hashtags

#MedvetenKonsumtion #SkippaPlasten #StoppaPlastdemin #cirkulent #WorldConsumerRightsDay #NoPlasticPollution #SustainableConsumer #SDG12Om Föreningen Medveten Konsumtion

Medveten Konsumtion är en ideell förening som skapar medvetna konsumenter i omställningen till en smartare värld. Vår vision är en värld av cirkulenter - framtidens hållbara konsument. Våra konsumtionsvanor är i nuläget ekologiskt ohållbara, riskabla för vår hälsa och oacceptabla ur ett globalt rättviseperspektiv. Vi erbjuder inspiration i form av råd och tips.