2019-11-24 21:02Pressmeddelande

Sverigefenomenet White Monday - nu en global rörelse

null

Det svenska initiativet White Monday har vuxit till en global rörelse för cirkulär konsumtion. Rörelsen som visar att hållbarhet och ekonomisk tillväxt är möjligt finns inte längre bara i Sverige, utan har vuxit till över 500 deltagande företag, organisationer och influencers i 23 länder. Är detta lösningen?

Cirkulär vadå?

Laga, hyra & återbruka, det är det som är cirkulär konsumtion. Även att återvinna material och producera en ny produkt, likt förra årets julklapp ”Det återvunna plagget” räknas som cirkulärt. Det är bra för alla: Moder jord, konsumenten och entreprenören. – Vi kallar inte White Monday för en hållbarhetskampanj, utan det handlar om cirkulär konsumtion – oavsett om du är intresserad av hållbarhetsfrågorna eller inte. Jag vill att även personer som tycker hållbarhet är skit ska börja laga sina kläder, säger grundaren av kampanjen Henning Gillberg.


Alternativet som lockar 

Den svenska rörelsen har spridits globalt från Sverige till Singapore, Kenya till USA. 2017 startades #whitemonday i Malmö, som ett alternativ till Black Friday. Första året samarbetade 30 så kallade buddies, och idag finns det över 500 buddies i 23 länder, en ökning med 1700%. White Monday inträffar alltid måndagen före Black Friday, i år den 25 november. 

2018 utsåg HUI årets julklapp till det återvunna plagget dels tack vare White Monday, vad blir resultatet i år? Låt oss inte mellanlanda i köpskammen utan istället gå samman i en lösning och visa att det är både coolt och enkelt att konsumera cirkulärt, säger Alexandra Davidsson, arrangör av kampanjen och Generalsekreterare på Medveten Konsumtion.

Här kan du fira White Monday

Mängder av företag går ut med prova-på-rabatter på cirkulära tjänster & produkter, som gör det enkelt för konsumenten att hitta alternativ till den linjära konsumtion, läs köp & släng, som vi är vana vid. All info hittas här: www.whitemonday.info.  

Här kan du fira White Monday:

Stockholm - Pop Up Hub

Malmö
- Frukost

Eskilstuna
- White Monday på Retuna

Erikshjälpen – 34 butiker extraöppet över hela Sverige

Nürnberg i Tyskland – Paneldiskussion

Helsingfors i Finland- Laga-workshop

Se fler lokala events här!

Är du journalist? Missa inte!

Pressfrukost imorgon 25/11 – Välkommen till pressfrukost i White Monday Pop Up Hub i Hornstull, Stockholm på White Monday den 25 november klockan 10-11, där kan du ställa frågor till flera talespersoner och influencers

PRESSKIT

Ladda ner

KONTAKT

Alexandra Davidsson, alexandra.davidsson@medvetenkonsumtion.org, 073 081 36 30

Henning Gillberg, hello@whitemonday.info, 076 146 94 84


Om Föreningen Medveten Konsumtion

Medveten Konsumtion är en ideell förening som arbetar för ökad kunskap om konsumtionens effekter på miljön. Våra konsumtionsvanor är i nuläget ekologiskt ohållbara, riskabla för vår hälsa och oacceptabla ur ett globalt rättviseperspektiv. Vi ger inspiration i form av råd och tips för att motverka detta.