2019-11-20 07:00Pressmeddelande

Ut med Black Friday – in med White Monday

null

Måndagen den 25 november infaller White Monday. Men det är mer än bara en dag, kampanjen har växt till en internationell rörelse som bygger på cirkulär ekonomi. Tanken är att använda de varor som redan har producerats. Därför går White Monday hand i hand med den väg klimatforskarna tydligt visar att vi måste gå. Vi måste ändra vårt konsumtionsbeteende – och det snabbt.

- White Monday är alternativet till Black Fridays överkonsumtion. Över 100 företag går ut med cirkulära prova-på-rabatter på cirkulära tjänster, second-hand, uthyrning och reparation. Vi gör det liksom enkelt för konsumenten att shoppa med gott samvete – utan att det skadar vår planet, säger Henning Gillberg, grundare av White Monday.

Planeten har inte råd med fler shoppingdagar

Forskningen är solklar: vi blir inte lyckligare av att äga fler prylar. Planeten har heller inte råd med att vi fortsätter tära på jordens resurser i den takt vi gör nu. Vi svenskar måste minska våra koldioxidutsläpp från 10 ton till under 1 ton per person och år, innan år 2050 för att klara målen i Paris-avtalet. Det känns tungt, och är troligtvis en av anledningarna till att hela 46 procent av svenskarna har klimatångest. Insikten om att vi alla behöver ändra vårt konsumtionsbeteende har även satt igång debatten om köpskam.

Trots detta förväntas försäljningen på Black Friday i år öka med 20 procent. Men planeten har inte råd med ännu mer onödig överkonsumtion. Samtidigt ökar e-handeln rejält år efter år. All världens prylar når du direkt från soffan, bara ett klick bort. Genomtänkta köp? You wish. Att returnera eller byta en vara är busenkelt – vi ångrar en tredjedel av allt vi köper online. Ibland skickas det utomlands för att packas om, vilket leder både till prylsvinn och onödiga transporter.

- Genom att delta på White Monday kan du hjälpa till att häva de negativa konsekvenserna som den ökade konsumtionen leder till. Den påverkar vårt klimat och djur och natur i högsta grad. Läget är kritiskt och genom att exempelvis handla mindre och hyra maskiner när du behöver, reparera det du redan har så kan du som privatperson vara med vända den negativa utvecklingen, säger Peter Westman, biträdande generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF Sverige.

Alternativet heter cirkulär ekonomi

Cirkulär ekonomi är ett system utan växande sophögar och uppeldade resurser.Det innebär att konsumenten hyr produkter vid behov, köper återbrukade varor och lagar det som är trasigt. Till skillnad från resursslöseriet som shoppingdagar driver på, så driver cirkulär ekonomi på så att avfallet blir en resurs. Med andra ord, alternativet till slit och släng, eller snarare ”köp och släng” som regerar idag.

Den cirkulära ekonomin beräknas frigöra upp till 1 800 miljarder euro på den europeiska marknaden. Låt oss sätta detta i perspektiv; EU’s totala budget för 2019 är 165 miljarder euro. Bara i Sverige slängs varor och material för mer än 40 miljarder kronorvarje år som skulle kunna återbrukats. Idag lägger den svenska konsumenten endast knappt 60 kronor per år på renovering av hemelektronik, datorer, möbler, skor och hushållsapparater. Det är tydligt att en beteendeförändring mot en mer genomtänkt konsumtion behövs.

Den yngre generationen har redan förstått att det här med cirkulärt är rätt väg att gå. Undersökningar visar nämligen att den unga åldersgruppen ”millennials” kommer att efterfråga mer cirkulära tjänster som är enkla att hitta digitalt. Som exempel på detta har vi sett hur musik- och filmindustrin gått från att producera, frakta och sälja mängder med CD och DVD-skivor till att nu erbjuda streamingtjänster genom ett enkelt knapptryck – tack vare internet. Vad blir nästa cirkulära revolution?

White Monday fokuserar på just den cirkulära ekonomin och gör det enkelt för konsumenter att ta rätt konsumtionsbeslut. På hemsidan www.whitemonday.info exponeras mängder med cirkulära erbjudanden – som alla bygger på att hyra, dela, laga, second hand och återbruk.

- White Monday kan hjälpa dig att konsumera utan köpskam eller dåligt samvete då cirkulär konsumtion bidrar till att rädda planeten. Cirkulär ekonomi är framtiden och därför står vi bakom White Monday. För varför ska vi följa strömmen, när vi tillsammans kan starta vågen? säger Alexandra Davidsson, Generalsekreterare för Föreningen Medveten Konsumtion och arrangör av White Monday.

Fotograf: Per Grimberg


Över 500 företag, organisationer och influencers visar vägen framåt

I år är tredje året White Monday arrangeras, och rörelsen växer rejält. 2017 deltog ett trettiotal företag från Sverige – till att i år vara en global rörelse med över 500 företag, organisationer och influencers världen runt som deltar. Alla deltagande säger nej till Black Friday och visar upp cirkulära alternativ istället för att visa vägen framåt.

- Allt fler inom näringslivet börjar se över sina linjära affärsmodeller till förmån för det klimatsmarta cirkulära. Det ser vi inte minst på att CirEko, som underlättar den omställningen, har ökat 250 procent i medlemsantal på bara ett år, säger Ann-Sofie Granzell, ordförande för CirEko samt talesperson för White Monday.

Vi kan vända trenden tillsammans!

Det här kan du göra:

-Kolla in alla cirkulära erbjudanden på hemsidan www.whitemonday.info den 25/11!

-Följ hashtaggen #whitemonday i sociala medier för att se vad som händer under dagen

-Lägg upp din egen bild där du håller upp din #whitemonday-skylt (se exempel från förra året på vår instagram @whitemonday2019

-Klä dig i vitt för att fira White Monday tillsammans med oss


KORT FAKTA OM WHITE MONDAY

-Den globala rörelsen som är lösningen på Black Friday

-Grundades i Malmö 2017 av Henning Gillberg, som startade företaget Repamera AB

-2018 joinade föreningen Medveten Konsumtion som medarrangör

-Dagen för cirkulär konsumtion 25/11

-Uppmuntrar till att hyra, dela, laga, handla second hand och återbruka

-500+ deltagande företag, influencers & organisationer från över 23 länder

-2018 års resultat:
- Hashtaggen #whitemonday exponerades 25 miljoner gånger
- Omnämndes i 250 olika medier
- Endast i Sverige

-Reglerna för att delta i White Monday som företag:
1. Publicera en bild i sociala medier under hashtaggen #whitemonday den 25/11
2. Lova att inte marknadsföra något under banderollen Black Friday
3. Valfritt: Företag kan gå ut med prova-på-rabatter till kunderna. Detta tillåts endast på 100% cirkulära varor & tjänster. Exempelvis rabatt på reparation av kläder, hyrning av möbler eller köp av begagnad elektronik.

-White Monday Pop Up Hub i Hornstull

-White Monday Frukost Malmö

-Pressfrukost – Pressfrukost i White Monday Pop Up Hub – Är du journalist? Välkommen till White Monday Pop Up Hub i Hornstull, Stockholm på White Monday den 25 november klockan 10-11, där kan du ställa frågor till flera talespersoner och influencers


PRESSKIT

Ladda ner

KONTAKT

Alexandra Davidsson, alexandra.davidsson@medvetenkonsumtion.org, 073 081 36 30

Henning Gillberg, hello@whitemonday.info, 076 146 94 84

Medveten Konsumtion arbetar med flera av de globala målen i Agenda 2030, men har en expertkunskap inom främst mål nr 12 – hållbar konsumtion och produktion. Vi erbjuder föreläsningar, workshops och utbildningar i hur du kan tänka för att konsumera medvetet och på vår hemsida finner du Råd & Tips för en klimatsmart vardag. Vi vill tillhanda all information för att var och en ska kunna ta hållbara beslut med hänsyn till miljö, hälsa och rättvis handel.

Vi står även bakom den digitala kartan: Ekoguiden

Intresset för ekologiska och miljösmarta produkter ökar snabbt i Sverige. Ekoguiden är din guide till eko, reko och vintage och är till för dig som gärna handlar second hand och helst fikar på kaféer med schyst producerat kaffe. Det är en digital karta som hjälper dig att hitta rätt bland verksamheter med ekologiskt, vegetariskt, närproducerat och rättvisemärkt sortiment för att bidra till en hållbar utveckling. Second hand och reparation är också med i guiden.

www.medvetenkonsumtion.se

www.ekoguiden.se


Om Föreningen Medveten Konsumtion

Medveten Konsumtion är en ideell förening som arbetar för ökad kunskap om konsumtionens effekter på miljön. Våra konsumtionsvanor är i nuläget ekologiskt ohållbara, riskabla för vår hälsa och oacceptabla ur ett globalt rättviseperspektiv. Vi ger inspiration i form av råd och tips för att motverka detta.