Vi handlar mycket och ofta; saker vi inte behöver, saker vi inte kommer använda mer än någon enstaka gång, saker vi aldrig använder. Black Friday – den största årliga readagen – gör det varje år lättare att överkonsumera.
Black Friday kännetecknas av reor hos alla typer av varumärken och företag – från teknologi och hushållsprodukter till smink och kläder. Dagen är nu ofta markerad i kalendern runtom i världen, inte minst i Sverige. Men studier har visat att köphetsen på Black Friday påverkar människor psykologiskt och uppmuntrar impulsiva, ogenomtänkta köp, vilket resulterar i onödig konsumtion av saker vi kanske inte ens vill ha.
Jag kanske borde investera i en riktigt bra airfryer och jag kanske behöver ett par till jeans? Vi lyckas ofta övertala oss själva att vi behöver saker eller sparar pengar när vi köper billiga produkter, trots att vi faktiskt inte behöver prylen och faktiskt spenderar pengar. Men priset är inte den enda avgörande faktorn för den överdrivna konsumtionen på Black Friday, utan kompletteras av den psykologiska tillfredsställelsen av att känna att man ”vinner” ett föremål när det bara finns en viss mängd produkter och man lyckas köpa en.
I Sverige konsumerar vi varje år som att vi hade drygt fyra gånger så många jordklot som vi har. Den överkonsumtionen tar både från nuvarande och framtida resurser, vilket innebär att djur, natur och människor i andra länder och kommande generationer får betala priset. Vi har redan börjat märka av klimatförändringar i form av allt mer frekventa översvämningar, värmeböljor och hårda vintrar.
Vi behöver ta ansvar för vår konsumtion och flytta vårt fokus från vad vi vill ha till vad vi behöver. När vi ser ett billigt pris som lockar oss till köp måste vi fråga oss vad det egentligen kostar. Vad är det verkliga priset? Jag vill ha den nya mobilen, men behöver jag den? Sparar jag inte både på miljö, sociala orättvisor och pengar om jag låter bli att köpa en ny? Det betyder inte att vi inte får köpa saker, men vi kan köpa saker som är pre-älskade istället, samt färre saker med högre kvalitet. Saker som det lönar sig att reparera om de skulle gå sönder. Förr ärvde vi saker i flera generationer. Produkterna hade hög kvalitet, de var funktionella och bar på familjehistorier. Är det inte dags att återvända dit?
En motrörelse har väckts i spåret av överkonsumtionen och allt fler svenskar har börjat cirkulera sina prylar på loppisar och online. När våra jeans inte längre passar kan de göra en annan människa glad i många år till. Som en del av detta arrangerar Föreningen Medveten Konsumtion för andra året i rad i Hela Sverige Cirkulerar tillsammans med Tradera. Den 7-20 november uppmuntras svenska folket att göra just detta: rensa sina garderober, skåp och källare på saker man inte längre har behov av men som kan vara till glädje för någon annan.
Sakerna på Tradera auktioneras ut för en chans till ett andra, tredje och kanske fjärde och femte liv. Kampanjen uppmuntrar inte att köpa mer prylar, utan att tänka som en cirkulent och låta saker vi ändå inte använder återanvändas av någon annan. Och kanske hittar du precis det du behöver på auktionerna, utan att behöva köpa något nyproducerat. Skippa Black Friday och saker som kostar så mycket mer än vad prislappen egentligen berättar.
Du hittar kampanjen Hela Sverige Cirkulerar på Tradera den 7-20 november. Pengarna går till föreningen Medveten Konsumtions arbete för att få fler att bli cirkulenter istället för slit och släng konsumenter.
Föreningen Medveten Konsumtion skapar fler medvetna konsumenter i omställningen till en smartare värld - en värld av cirkulenter. De arbetar mycket för att upplysa om cirkulär konsumtion och myntade begreppet cirkulent som kom med på Svenska nyordslistan 2020. Föreningen arbetar med flera av de globala målen i Agenda 2030, men har en expertkunskap inom främst mål nr 12 – hållbar konsumtion och produktion. De erbjuder föreläsningar, workshops och utbildningar och vill tillhandahålla information för att varje företag och enskild konsument ska kunna ta hållbara beslut med hänsyn till miljö, hälsa och rättvis handel. De står bakom den digitala kartan Ekoguiden och har varit med och byggt upp den cirkulära rörelsen Circular Monday.