I takt med att Black Friday vuxit till den största shoppingdagen i Sverige har också fler svenskar blivit medvetna om dess baksidor. När Prisjakt undersöker hur svenskarna ser på reaperioden är det tydligt att allt fler konsumenter både tröttnat på köphetsen och sätter större värde på hållbarhets- och miljöaspekter på sin shopping.
I en nyligen genomförd sifo-undersökning av Kantar Public på uppdrag av Prisjakt uppger var fjärde svensk (26%) att de upplever den negativa påverkan på klimatet som en stressfaktor under Black Friday. I samma undersökning uppger 53 procent att de sannolikt inte kommer handla på årets Black Friday. En vanlig anledning till att inte handla är för att rean inte är miljömässigt hållbar (27%), en siffra som ökat med 4 procent sedan förra året. Av de som inte ska handla så uppger dessutom 44 procent att de inte ska planerar att göra det på grund av att readagen uppmuntrar till köphets.
Svenskarna håller helt enkelt med om att Black Friday har en negativ påverkan på klimatet, och många uppger att de gjort impulsköp av produkter som inte fyller något behov. Av de som handlade på förra årets Black Friday svarar nämligen var femte (22%) att de någon gång gjort ett felköp som de ångrat under rean.
För att ta bättre beslut – både för klimatet och för den egna plånboken – under reaperioden borde man noga tänka över sina val. Alexandra Davidsson, generalsekreterare på Medveten konsumtion, säger följande:
”Frågar du mig så skulle Black Friday bannlysas. Det är inte konsumtion i sig utan vår överkonsumtion som är det stora problemet. Det är både ofräscht och forskningsbestridande att ha dagar som uppmuntrar till ofta ogenomtänkta köp av nykonsumtion, ibland på ett ganska hetsigt vis. Det är dags att industrin tar sitt ansvar och gör det svårt för oss konsumenter att göra fel. Vi behöver ta medvetna köpbeslut för att vända på trenden, gärna cirkulära sådana. Om man nu ändå planerar att handla under Black Friday tycker jag att man ska ställa sig två frågor för att ta bättre beslut. ‘Behöver jag verkligen den här?’ Och om svaret är ja, ‘kan jag införskaffa mig det här på ett schysstare sätt?’.
Hör gärna av er om det låter intressant och om ni vill ha vidare dialog med Ebba Ljungberg, konsumentexpert på Prisjakt eller Alexandra Davidsson, generalsekreterare på Medveten Konsumtion.
Föreningen Medveten Konsumtion skapar fler medvetna konsumenter i omställningen till en smartare värld - en värld av cirkulenter. De arbetar mycket för att upplysa om cirkulär konsumtion och myntade begreppet cirkulent som kom med på Svenska nyordslistan 2020. Föreningen arbetar med flera av de globala målen i Agenda 2030, men har en expertkunskap inom främst mål nr 12 – hållbar konsumtion och produktion. De erbjuder föreläsningar, workshops och utbildningar och vill tillhandahålla information för att varje företag och enskild konsument ska kunna ta hållbara beslut med hänsyn till miljö, hälsa och rättvis handel. De står bakom den digitala kartan Ekoguiden och har varit med och byggt upp den cirkulära rörelsen Circular Monday.