2020-01-31 14:12Pressmeddelande

Vårens stora satsning på gröna finanser & hållbart sparande!

null

Vet du var dina pengar finns? Intresset för grönt sparande ökar, och över 40 % av svenska konsumenter vill investera i en hållbar fond. Under våren gör vi därför en storsatsning på att samla information om gröna investeringar i fonder, aktier, och din pension på vår hemsida. Vi kommer även att göra en serie intervjuer med nyckelpersoner inom hållbart sparande. Nyfiken? Följ oss på facebook och instagram för att bli uppdaterad!

Även om vi gör vårt bästa för att leva hållbart kan det vara svårt att veta vad ens pengar gör på banken. Företag som man kanske aldrig skulle välja att investera i själv är en del i en fond man äger, utan att man kanske riktigt har koll på det.

Att spara medvetet och hållbart kan vara både roligare och mer lönsamt än traditionellt sparande. Men när allt fler lovar hållbarhet i var och varannan mening är det också lätt att gå vilse bland guld och gröna skogar. Börja med att definiera vad du själv tycker är hållbart och ta hjälp av Medveten Konsumtions kommande guide för att hitta din väg till det hållbara sparandet. Vilken nytta (eller skada) gör dina pengar för planeten?” - Tony Christensen, styrelseledamot Medveten Konsumtion, Årets Miljöinfluencer 2019 topp 2 & driver bloggen Klimatportföljen

Hur ska man tänka för att kunna göra hållbarare investeringar? Hur hållbar är en “hållbar fond” egentligen, och är vissa banker bättre än andra? När man köper aktier är det lätt att välja företag man känner rimmar väl med ens egna värderingar. Fonder kan vara lurigare – hur vet jag att fondförvaltarna inte investerar i sånt jag själv aldrig skulle välja?

När det gäller pensionssparande gäller förstås samma sak som vid fondsparande. Många pensionsbolag och pensionsfonder utger sig för att ta allvarligt på att investera i socialt och miljömässigt hållbara bolag. Huruvida detta stämmer är inte alltid helt givet.

Så håll utkik under våren, vi kommer att uppdatera hemsidan och ge ut information löpande. Skriv gärna upp dig på vårt nyhetsbrev för att hänga med i svängarna, samt följ oss i våra sociala medier:

Facebook
Instagram
LinkedIn
Twitter 

Läs under tiden mer om hållbart sparande 
här, och glöm inte att du kan göra stor påverkan även i valet av el och försäkring.

Medveten Konsumtion arbetar med flera av de globala målen i Agenda 2030, men har en expertkunskap inom främst mål nr 12 – hållbar konsumtion och produktion. Vi erbjuder föreläsningar, workshops och utbildningar i hur du kan tänka för att konsumera medvetet och på vår hemsida finner du Råd & Tips för en klimatsmart vardag. Vi vill tillhanda all information för att var och en ska kunna ta hållbara beslut med hänsyn till miljö, hälsa och rättvis handel.

Vi står även bakom den digitala kartan: Ekoguiden

Intresset för ekologiska och miljösmarta produkter ökar snabbt i Sverige. Ekoguiden är din guide till eko, reko och vintage och är till för dig som gärna handlar second hand och helst fikar på kaféer med schyst producerat kaffe. Det är en digital karta som hjälper dig att hitta rätt bland verksamheter med ekologiskt, vegetariskt, närproducerat och rättvisemärkt sortiment för att bidra till en hållbar utveckling. Second hand och reparation är också med i guiden.

www.medvetenkonsumtion.se

www.ekoguiden.se


Om Föreningen Medveten Konsumtion

Medveten Konsumtion är en ideell förening som arbetar för ökad kunskap om konsumtionens effekter på miljön. Våra konsumtionsvanor är i nuläget ekologiskt ohållbara, riskabla för vår hälsa och oacceptabla ur ett globalt rättviseperspektiv. Vi ger inspiration i form av råd och tips för att motverka detta.